خبرگزاری مهر – گروه استانها: واقعه کربلا در سال ۶۱ هجری قمری، یکی از تلخترین و سرنوشتسازترین حوادث تاریخ اسلام بود. شهادت مظلومانۀ امام حسین علیهالسلام و یاران وفادارش در صحرای کربلا، وجدان بیدار مسلمانان را در سراسر جهان اسلام تکان داد و زمینهساز سلسلهای از قیامها، اعتراضها و نهضتهای شیعی شد. در میان همه این خیزشها، قیام مردم سیستان جایگاه خاص و ممتازی دارد، این قیام اولین حرکت نظامی و سیاسی برای خونخواهی امام حسین (ع) بود که بلافاصله پس از شهادت ایشان شکل گرفت.
با رسیدن اخبار فاجعهبار کربلا و شهادت امام حسین (ع) و یارانش به سیستان، مردم این منطقه بهشدت متأثر و خشمگین شدند. آنها نمیتوانستند ظلم و جنایت بنیامیه را تحمل کنند و با شور و احساسات عمیق دینی، آمادگی خود را برای مقابله با حکومت ستمگر اعلام کردند.
نخستین خیزش برای خونخواهی امام حسین (ع)
در سال ۶۱ هجری قمری، دوماه بعد واقع کربلا مردم و جنگاوران سیستان، بهصورت رسمی و علنی قیام کردند.
شعار اصلی این قیام، همچون سایر قیامهای شیعی بعدی، یا لثارات الحسین بود.
قیام مردم سیستان، اگرچه در ابتدا ماهیتی محلی داشت، ولی بهزودی به قیامهای بعدی پیوند خورد. هنگامیکه مختار ثقفی در سال ۶۶ هجری در کوفه قیام کرد، گروههایی از مردم سیستان برای پیوستن به او راهی عراق شدند. برخی از یاران مختار، از دلیرمردان سیستانی بودند که با انگیزه خونخواهی حسین بن علی، به میدان آمده بودند.
این پیوند معنوی و نظامی نشان میدهد که قیام سیستان، نه تنها مستقل و پیشگام بود، بلکه تأثیر زیادی بر روحیه و ساختار قیامهای دیگر داشت و تجربهای از مبارزه مردمی علیه ظلم بهشمار میرفت.
مردم سیستان، با ایثار، شجاعت و ارادت به اهل بیت، نشان دادند که مرزهای جغرافیایی نمیتوانند مانع دفاع از حق و عدالت شوند. آنان با نثار جان و مال خود، پرچم مظلومیت حسین بن علی (ع) را در مشرق زمین برافراشتند، و نام خود را در زمره نخستین مدافعان کربلا، پس از عاشورا، ثبت کردند.
آئین بزرگداشت قیام مردم سیستان علاوه بر ایران در کشورهای پاکستان و افغانستان برگزار میشود
دبیر همایش نخستین قیام به خونخواهی امام حسین علیه السلام توسط مردم سیستان در گفت و گو با خبرنگار مهر گفت: به لطف خدا و تلاشهای شبانهروزی که در ماههای اخیر صورت گرفته، امسال مراسم بزرگداشت نخستین قیام به خونخواهی امام حسین (ع) که همهساله در روز ۲۵ محرم برگزار میشود، ابعاد گستردهتری پیدا کرده است. علاوه بر برگزاری این آئین در بیش از ۵۰ نقطه از ایران، شاهد برگزاری همزمان آن در دو کشور همسایه، افغانستان و پاکستان نیز خواهیم بود.
محمد باقر حیدری نسب افزود: در کشور افغانستان، این مراسم در سه شهر مهم؛ فراه، غزنی و دایکندی برگزار میشود. همچنین در شهر کویته در پاکستان نیز، این آئین معنوی با حضور پرشور عاشقان اهلبیت (ع) برگزار خواهد شد. این اتفاق برای ما مایه افتخار است که پیام قیام سیستان و مظلومیت امام حسین (ع) از مرزها عبور کرده و در سطح منطقه طنینانداز شده است.
وی در پایان گفت: این اتفاق نشاندهنده گستره بینالمللی پیام عاشورا و عمق تأثیرگذاری قیام مردم سیستان است. امروز این حرکت دیگر فقط یک رویداد محلی یا منطقهای نیست، بلکه به یک جریان فکری، فرهنگی و اعتقادی در میان ملتهای مسلمان تبدیل شده است. ما وظیفه داریم این پیام را با قدرت و همدلی به نسلهای آینده منتقل کنیم.
تشریح فعالیتهای مراسم محوری بزرگداشت نخستین قیام مردم سیستان در زابل
رئیس سازمان تبلیغات شهرستان زابل در مصاحبه با خبرنگار مهر گفت: امسال به لطف و عنایت الهی، برای هفتمین سال متوالی، توفیق داریم که آئین بزرگداشت نخستین قیام خونخواهی امام حسین (ع) توسط مردم غیور سیستان را برگزار کنیم. این مراسم انشاءالله روز دوشنبه، سیام تیرماه، مصادف با بیست و پنجم محرمالحرام، در مصلای المهدی شهرستان زابل برگزار خواهد شد.
جانعلی ظریف صیادی افزود: تلاش داریم که برنامه امسال نسبت به سالهای گذشته متفاوتتر و باشکوهتر برگزار شود. قرار است مواکب مردمی در ورودی شبستان مصلا برپا شوند و خدماتی به زائران و شرکتکنندگان ارائه دهند. همچنین آئین عزاداری سنتی سیستان، که میراث معنوی و فرهنگی مردم این منطقه است، در برنامه گنجانده شده و بهصورت ویژه اجرا خواهد شد. برنامههای متنوع دیگری هم تدارک دیده شده که امیدواریم مورد توجه مردم قرار گیرد.
وی در پایان تصریح کرد: از همه مردم ولایتمدار و عاشق اهلبیت (ع) در سیستان دعوت میکنم تا با حضور باشکوه خود در این مراسم، بار دیگر ولایتمداری و ارادت خالصانه خود را به امام حسین (ع) و آرمانهای عاشورا نشان دهند. این برنامه، یک رویداد محوری و معنوی است و انشاءالله با حضور گرم مردم، جلوهای از ایمان و همبستگی شیعی در این خطه رقم خواهد خورد.
ثبت دیدگاه