سه شنبه, ۳۱ تیر , ۱۴۰۴ Tuesday, 22 July , 2025 ساعت تعداد کل نوشته ها : 40019 تعداد نوشته های امروز : 424 تعداد اعضا : 24 تعداد دیدگاهها : 0×

اخبار روز:

خبر رسمی درباره برنج و روغن اعلام شد (۳۱ تیر) ارزش سهام عدالت ۵۰۰ هزار تومانی ها اعلام شد (۳۱ تیر) نحوه فعالیت بازار ارز فردا ۳۱ تیر اعلام شد ریسک سرمایه‌گذاری زیر سایه داده کاوی تعامل بیشتر دولت و حوزه‌های علمیه ضروری است تدوین سیاست‌های تعامل دولت و حوزه‌های علمیه ضروری است لزوم توازن بین استانداردهای آموزش پزشکی و واقعیت‌ها؛ چالش افزایش ظرفیت اعلام زمان‌بندی و الزامات اجرایی آزمون‌های گواهینامه و دانشنامه تخصصی ناگفته‌هایی از یک پدر؛ روایت محمد زارعی از داماد شهیدش ضرورت بهره‌گیری از نیروهای توانمند در راستای توسعه کبدی خراسان جنوبی بسته خبری ۳۱ تیرماه استان کردستان ۴ تبعه غیرمجاز در جاجرم دستگیر شدند اعلام آماده‌باش کامل نیروهای یگان حفاظت منابع طبیعی گلستان به یاد شهدای اقتدار در پناه خورشید خراسان مسکو: اروپا به بخشی از کارزار تخاصم بین‌المللی علیه مسکو تبدیل شده است بازداشت یکی از دهیاران رباط کریم به اتهام ارتشاء

امام سجاد(ع)؛ احیای دین در دوران خفقان و راهکارهای امروز جامعه
  • 30 تیر 1404 ساعت: ۱۷:۳۶
  • شناسه : 101284
    بازدید 2
    0

    مشهد – امام سجاد (علیه‌السلام) در دوران خفقان، با دعا و خطبه، احیاگر دین بودند. امروز نیز، بازگشت به سیره و آموزه‌های صحیفه سجادیه ایشان، راهگشای چالش‌های فرهنگی و اجتماعی جامعه ماست.

    ارسال توسط :
    پ
    پ

    خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها- عاطفه وفائیان: امام سجاد (علیه‌السلام) در دورانی که خفقان و ستم امویان بیداد می‌کرد، با تدبیری مثال‌زدنی به احیای دین پرداختند. ایشان با بهره‌گیری از ابزارهایی چون دعا، خطبه‌های روشنگرانه و تربیت دینی، توانستند ارزش‌های اسلامی را در جامعه زنده نگه دارند و از نابودی اسلام جلوگیری کنند. صحیفه سجادیه، این زبور آل محمد (ص)، گنجینه‌ای ارزشمند از معارف الهی، اخلاق و مسائل اجتماعی است که در آن دوران فتنه‌خیز، راهگشای معنوی و اجتماعی جامعه بود. امروز نیز، با توجه به چالش‌های فرهنگی و اجتماعی موجود، بازگشت به سیره امام سجاد (علیه‌السلام) و آموزه‌های صحیفه سجادیه و رساله حقوق، می‌تواند راهکارهایی عملی برای تقویت بنیان‌های خانواده، ارتقای اخلاق و معنویت، و توجه به حقوق فردی و اجتماعی ارائه دهد و جامعه را به سوی تعالی رهنمون سازد.

    بررسی سیره عملی امام سجاد علیه‌السلام

    حجت‌الاسلام مهدی حسن‌زاده نامقی، استاد حوزه و دانشگاه، ضمن تسلیت ایام شهادت امام سجاد علیه‌السلام در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به جمله تاریخی امام خمینی (ره) مبنی بر احیای اسلام توسط ماه‌های محرم و صفر، اظهار کرد: اگر محرم و صفر نبود احکام دین و قرآن گفته نمی‌شد و چیزی از اسلام باقی نمی‌ماند. اما باید توجه داشت چه کسی محرم و صفر را زنده نگه داشت؟

    این استاد حوزه و دانشگاه تأکید کرد: پس از واقعه کربلا امام سجاد علیه‌السلام با خطبه‌های روشنگرانه و بهره‌گیری از همه ابزارها در شرایط خفقان و دشواری ارزش‌های دینی را حفظ کردند.

    وی با بیان روایتی دردناک از امام سجاد علیه‌السلام افزود: حضرت فرموده بودند که پس از واقعه کربلا آن‌قدر فضای سنگین و خفقان حاکم بود که جز سه نفر در مدینه، همه مرتد شده بودند و یا در مکه و مدینه تنها بیست نفر دوستدار اهل بیت علیهم‌السلام باقی ماندند. با این وجود امام سجاد علیه‌السلام با بهره‌گیری از دعا و تربیت دینی افراد را به سوی دین بازگرداندند.

    حسن زاده نامقی با اشاره به اهمیت صحیفه سجادیه خاطرنشان کرد: صحیفه سجادیه که به زبور آل محمد لقب گرفته، در فتنه‌های آن زمان و حتی امروز راهگشای معنوی و اجتماعی جامعه است. دعای ابوحمزه ثمالی و رساله حقوق امام سجاد علیه‌السلام جزو میراث ماندگار آن حضرت است که در باب معارف دینی، اخلاق، حقوق فردی و اجتماعی تأثیری عمیق داشته است.

    استاد حوزه و دانشگاه با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری، خاطرنشان کرد: رهبر معظم انقلاب توصیه مؤکد به انس با صحیفه سجادیه داشته‌اند که متأسفانه هنوز مغفول مانده است؛ این کتاب سرشار از نغمه‌های معنوی، دعا، اخلاق، علم نافع و مسائل اجتماعی است که امروز جامعه ما به آن نیازمند است.

    وی با اشاره به شرایط فرهنگی و اجتماعی کنونی کشور، اظهار کرد: با وجود موفقیت‌های میدانی ایران در عرصه بین‌المللی، متأسفانه در حوزه‌های فرهنگی و اجتماعی ضعف‌هایی داشته‌ایم و لازم است با رجوع مجدد به سیره امام سجاد علیه‌السلام بخصوص آموزه‌های صحیفه سجادیه و رساله حقوق، بنیان‌های خانواده و اجتماع را تقویت کنیم.

    امام سجاد (ع)، پرچم‌دار روشنگری و مقاومت در سخت‌ترین دوران امامت

    حجت‌الاسلام حسین مهدوی‌پارسا، کارشناس دینی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به دوران پر ابتلای امامت امام سجاد (ع)، اظهار کرد: امام (ع) در مقابله با اختناق، تحریف و جنگ روایت‌ها، با حفظ عقلانیت، هدایت عواطف مؤمنین و شبکه‌سازی، دین را احیا و مسیر صحیح را برای آینده شیعه ترسیم کرد.

    کارشناس دینی با مرور شرایط جامعه اسلامی در عصر امام سجاد (ع) اظهار داشت: در میان ۲۵۰ سال امامت شیعه، دشوارترین دوران به ۳۴ سال امامت امام سجاد (ع) باز می‌گردد؛ دورانی که شیعه با فتنه‌ها، ناامنی و سلطه حاکمانی مواجه بود که حتی از یاد خدا و نماز نیز ابراز انزجار می‌کردند.

    وی افزود: یکی از نمونه‌های بارز این فضا، حذف آیه «اتقوالله» و ملغی شدن امر به معروف به دستور عبدالملک مروان و وجود کارگزارانی چون حجاج بود.

    مهدوی‌پارسا با اشاره به سختی تبلیغ در چنین زمانه‌ای تأکید کرد: امام سجاد (ع) با بهره‌گیری از روش‌های مختلف چون جنگ روایت‌ها، اجازه نداد واقعیت کربلا، آن‌گونه که دستگاه اموی می‌خواست روایت شود. نقش حضرت زینب (س) و بانوان کاروان اسرا در افشای حقیقت از طریق خطبه‌ها بسیار کلیدی بود.

    کارشناس دینی ادامه داد: یکی دیگر از محورهای مهم، تبیین جایگاه اهل بیت علیهم‌السلام بر اساس آیات الهی، به‌ویژه آیه تطهیر است. همچنین امام سجاد (ع) با ایراد خطبه‌ها، بیان دعاهایی همچون صحیفه سجادیه و تبیین وظایف مؤمنین و حقوق حاکم و مردم، تلاش کردند جایگاه ولایت، فرهنگ ولایت‌پذیری، ایستادگی، مقاومت و معنویت را در جامعه نهادینه کنند

    وی تحریک عواطف و ایجاد سوال در ذهن مردم، شبکه‌سازی اجتماعی و احیا نشانه‌های حسینی را از دیگر راهبردهای امام سجاد (ع) برشمرد و افزود: امام رضا (ع) نیز با پاسداشت تربت سیدالشهدا (ع) و استفاده از آن در تسبیح، شفا و زیارت، مسیر احیای مکتب حسینی را استمرار داد.

    مهدوی‌پارسا تاکید کرد: امروز باید میراث شهدا را حفظ و عقلانیت، شجاعت و معنویت را سرلوحه فعالیت‌های دینی و فرهنگی خود قرار دهیم، همان‌گونه که امام سجاد (ع) مقاومت و هدایت را در سخت‌ترین شرایط عملی ساخت.

    زنگ خطری اخلاقی؛ شادی از گناه زمینه نابودی ایمان

    حجت‌الاسلام عبدالحمید صادقی، نویسنده و پژوهشگر حوزه عفاف و خانواده در گفتگو با خبرنگار مهر، با استناد به حدیثی مهم از امام سجاد (ع)، نسبت به افتخار و ابراز شادی برخی افراد نسبت به گناه، به ویژه در موضوعاتی چون بی‌حجابی، بی‌بندوباری و مسائل اخلاقی در جامعه امروز هشدار داد و تاکید کرد: شادی و عادی‌سازی گناه از گناه بزرگ‌تر است و کسی که حیا را کنار بگذارد، ایمان خود را از دست رفته می‌یابد.

    نویسنده و پژوهشگر حوزه عفاف و خانواده با اشاره به وضعیت اخلاقی و فرهنگی جامعه اظهار کرد: برخی افراد پس از انجام گناهانی مانند بی‌حجابی، بی‌عفتی، بی‌بند و باری، گوش دادن به موسیقی حرام، یا عدم رعایت حجاب توسط همسر، نه تنها نسبت به اعمال خود پشیمان نیستند بلکه بعضاً با افتخار و خوشحالی از آن یاد می‌کنند و حتی اقدام به توجیه آن می‌نمایند.

    وی گفت: این دسته، با عادی‌انگاری و حتی ترویج گناه، در معرض خطر جدی نابودی ایمان قرار دارند، در حالی که افراد پشیمان و نگران از گناه یک درجه به سلامت نفس نزدیک‌ترند.

    صادقی با اشاره به حدیثی از امام زین‌العابدین علیه‌السلام بیان کرد: «اِیّاکَ وَ الاِبْتِهاجَ بالِذَّنْبِ، فاِنَّ الاِبْتِهاجَ بِهِ اَعْظَمُ مِنْ رکُوُبِهِ.» (خطر نکن به اینکه از گناه خوشحال باشی؛ چراکه شادی به گناه از خود گناه بزرگ‌تر است.)

    نویسنده و پژوهشگر حوزه عفاف و خانواده تأکید کرد: خوشحالی و افتخار به گناه، نشانه آن است که قلب انسان از توبه و پشیمانی فاصله گرفته و این حالت به تدریج سبب عادی‌شدن گناه و حتی ترویج آن در جامعه می‌شود.

    وی افزود: حضرت امام صادق علیه‌السلام نیز درباره اهمیت حیا در حفظ ایمان می‌فرمایند: «لا إیمانَ لِمَن لا حیاءَ لَهُ» (کسی که حیا ندارد، ایمان ندارد.)

    صادقی بیان کرد: بر اساس این احادیث نورانی، گناهکار پشیمان هنوز جرقه‌ای از ایمان و حیا در قلبش زنده است، اما کسی که به گناه افتخار می‌کند و ابایی از آن ندارد، در واقع حیای وی از دست رفته و در نتیجه سلامت ایمانش را در معرض خطر جدی قرار داده است.

    نویسنده و پژوهشگر حوزه عفاف و خانواده هشدار داد که ترویج و تشویق عملی یا زبانی دیگران به گناه، نیز خطرناک و مورد نکوهش است.

    وی توصیه کرد: همواره مراقب باشیم مرتکب گناه نشویم و اگر هم دچار لغزش شدیم، هرگز به آن شادی و افتخار نکنیم، بلکه با پشیمانی صادقانه به سوی توبه بازگردیم و دیگران را هم به این مسیر دعوت کنیم.

    با توجه به چالش‌های فرهنگی و اجتماعی امروز جامعه ما، بازگشت به سیره امام سجاد (علیه‌السلام) و بهره‌گیری از آموزه‌های ارزشمند صحیفه سجادیه و رساله حقوق، می‌تواند راهگشای بسیاری از مشکلات باشد. تقویت بنیان‌های خانواده، ارتقای اخلاق و معنویت در جامعه، و توجه به حقوق فردی و اجتماعی، از جمله مهم‌ترین راهکارهایی است که می‌توان با الهام از سیره امام سجاد (علیه‌السلام) در جامعه پیاده‌سازی کرد. امید است با تاسی به آن امام همام، شاهد ایرانی آبادتر و جامعه‌ای متعالی‌تر باشیم.

    ثبت دیدگاه

    • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
    • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
    • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.