بازار؛ گروه بین الملل: «کریستوفر فیلیپس»، استاد روابط بینالملل در دانشگاه کوئین مری لندن و نویسنده کتاب «میدان نبرد: ده منازعه که خاورمیانه جدید را توضیح میدهد» در مقاله ای که در سایت تحلیلی عرب نیوز منتشر شد نوشت: هفدهمین اجلاس سالانه بریکس که هفته گذشته در ریودوژانیرو برگزار شد، نسبت به اجلاس های گذشته، کم فروغ تر بود. اجلاس سال گذشته در روسیه اینطور تعبیر شد که مسکو راههایی برای غلبه بر انزوای دیپلماتیک ناشی از جنگ اوکراین پیدا کرده است. دو سال پیش در آفریقای جنوبی، این اجلاس، شاهد دعوت اعضای جدید از سوی این گروه بود و امیدهایی را ایجاد کرد که یک «بریکس+» جدید بتواند سلطه جهانی غرب را به چالش بکشد.
اگرچه اعضای بریکس، فهرستی طولانی از مواضع مشترک را در برزیل تصویب کردند، اما این اجلاس در مقایسه با آنچه قبلاً برگزار شده بود، کمفروغ به نظر میرسید. رهبران چهار عضو – روسیه، چین، مصر و ایران – تصمیم گرفتند در این اجلاس شرکت نکنند، در حالی که با وجود اعلام وحدت، اختلافات آشکاری قابل مشاهده بود. با وجود همه امیدها درباره بریکس گسترشیافته که بتواند صدایی برای جنوب جهان و رقیبی برای غرب باشد، آیا حباب از قبل ترکیده است؟
دو سال پیش، وقتی بریکس به گسترش رأی داد، اعضای آن اعلام کردند که به دنبال «نمایندگی بیشتر بازارهای نوظهور و کشورهای در حال توسعه» در نهادهای بینالمللی هستند. در همان زمان، چین و روسیه که بیشترین اشتیاق را برای گسترش عضویت داشتند، اظهار داشتند که امیدوارند هژمونی ایالات متحده و غرب را به چالش بکشند و بریکسِ گسترشیافته را رقیبی برای گروه هفت در جنوب جهان میدانند.
بریکس با ۱۰ عضو در کنار شرکای همراه، بازیگران بسیار بیشتری در حال بازی دارد که رسیدن به هرگونه اجماعی را دشوار میکند، چه رسد به اجماعی که ترجیحات ضدغربی مسکو و پکن را برآورده کند.
ثبت دیدگاه