سه شنبه, ۳۱ تیر , ۱۴۰۴ Tuesday, 22 July , 2025 ساعت تعداد کل نوشته ها : 39885 تعداد نوشته های امروز : 298 تعداد اعضا : 24 تعداد دیدگاهها : 0×

اخبار روز:

تکلیف نهایی حقوق تیرماه بازنشستگان رسماً مشخص شد آقای رئیس آماده تصمیم‌های سخت باشد فشارهای سیاسی و امنیتی بازار را تضعیف می کند/ضرورت و الزامات پیاده سازی نظام شفاف حکمرانی دولت چگونه می‌تواند سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی را احیا کند؟ فوریت ترخیص آمبولانس، خودروی برقی و گوشی تلفن همراه لغو شد تأثیر چرخه معیوب افزایش دما، آلودگی هوا و بحران آب بر اقتصاد تعداد نهادهای مالی فعال در بورس ایران به ۱۲۳۵ نهاد رسید مراسم اربعین دانشمند مجاهد شهید محمد مهدی طهرانچی برگزار می شود آغاز فعالیت رستوران‌های مکمل در ۱۷ دانشگاه منتخب کشور از اول مهرماه ظرفیت دانشگاه علمی کاربردی برای توسعه زیست بوم فناوری و نوآوری عملیاتی‌شدن نظام جامع آموزش در مدارس علمیه خراسان سه آزمون‌ کشوری جهت اخذ پروانه پنجشنبه و جمعه برگزار می‌شوند کارت آزمون صدور پروانه تأسیس دفتر خدمات الکترونیک قضایی ۱۴۰۴ منتشر شد نظر متخصصان دانشگاه شریف در مورد استفاده از هوش مصنوعی در آموزش چالش‌ها و راهکارهای پایدارسازی صنعت دام و طیور بستک بررسی شد کارت آزمون معوق متقاضیان اخذ پروانه کارشناسی رسمی دادگستری منتشر شد

چرا تغییر الگوی حکمرانی اینترنت بهترین نقطۀ آغاز اصلاحات در حکمرانی است؟
  • 31 تیر 1404 ساعت: ۱۱:۴۰
  • شناسه : 101830
    بازدید 8
    1

    اگر بناست در مقطع کنونی، تغییری در جهت اصلاح و بهبود در الگوی حکمرانی کشور صورت گیرد، به نظرم بهترین نقطۀ شروع می­‌تواند اینترنت باشد.

    ارسال توسط :
    پ
    پ

    منظورم از تغییر الگوی حکمرانی اینترنت، گذار از درک اینترنت به عنوان یک «دشوارۀ دائما تهدیدزا»، به فهم از آن به عنوان «بستر بزرگ و فرصت‌زای توسعه» است. 

    این گذار پیچیدگی­‌های زیادی دارد اما در گام نخست مستلزم اقداماتی مثل حذف گستردۀ فیلترینگ، به بایگانی سپردن طرح­‌های آشکارا غلطی چون اینترنت ملی و اینترنت طبقاتی، بهبود سرعت و کیفیت ادراک­‌شدۀ اینترنت، آغاز طرح­‌های جدی توسعۀ دسترسی به اینترنت به ویژه پهن­‌باند ثابت و مانند آن است.

    چنین اقداماتی به دلایل مختلف می­‌تواند نخستین گام­‌ها برای آغاز بهبود حکمرانی کشور باشد. هشت دلیل برای این ادعا دارم:

    ۱. اصلاح در حوزۀ حکمرانی اینترنت هزینۀ مالی چندانی ندارد و حتی بسیاری از اقدامات از جنس «رفع محدودیت»هایی هستند که اعمالشان بسیار پرهزینه است. فیلترینگ نمونۀ این محدودیت­‌هاست. نه‌تنها به هیچ‌یک از اهدافش نرسیده، بلکه بسیار پرهزینه بوده و آثار جانبی­‌ای ایجاد کرده که کاملاً نقض غرض سیاستگذار بوده است.

    ۲. اصلاح حکمرانی اینترنت به سرعت قابل انجام است و بنابراین می­‌تواند به سرعت فضا را تغییر دهد.

    ۳. تغییر در رفتار با اینترنت به سرعت اقشار مختلف جامعه را تحت تأثیر قرار می­‌دهد. به ویژه جوانان و اقشار تحصیلکرده به عنوان جدی­‌ترین کاربران اینترنت، به سرعت پیام بهبود و تغییر ریل حکمرانی را دریافت خواهند کرد.

    ۴.  سیاست­‌هایی چون رفع فیلترینگ و بهبود کیفیت ادراک شدۀ اینترنت، فضای کسب­‌وکارها را رونق خواهد داد و انگیزه­‌ای مضاعف برای تداوم تلاش و امید در فضای کسب­‌وکار کشور خواهد بود. 

    ۵. در عصر ظهور و اوج‌گیری فناوری‌های انقلاب صنعتی چهارم از جمله هوش مصنوعی، اینترنت منسوخ نمی‌شود بلکه پیش‌نیاز و بستر رشد این فناوری‌هاست. توسعۀ اینترنت برای توسعۀ سایر فناوری‌ها و بازگشت کشور به ریل توسعه یک باید است.

    ۶. رفع فلیترینگ و به بایگانی سپردن طرح­‌های آشکارا زیانباری چون اینترنت ملی و اینترنت طبقاتی، یکی از عوامل مهم گسست، نارضایتی و خشم کنونی و آتی را از بین خواهد بود و احتمال بحران داخلی را به سهم خودش کاهش خواهد داد.  

    ۷.  رفع فیلترینگ تهدیدهای امنیت سایبری را کاهش خواهد داد و آسیب­‌پذیری­‌ها در این زمینه را محدودتر خواهد کرد. این چیزی است که در شرایط فعلی نیاز فوری به آن داریم.

    ۸. تغییر ریل از سیاست تحدید اینترنت به سیاست توسعۀ آن، همچون نماد و نشانه­‌ای از عزم و اراده برای اصلاح کل نظام حکمرانی در کشور خواهد بود. این نشانه، اعتمادآفرین است و اعتماد سنگ بنای سایر اصلاحات پرهزینه­‌تر و دشوارتری است که به آنها نیاز داریم.   

    *عضو هیئت علمی پژوهشکده مطالعات راهبردی

    ۲۲۷۲۲۷

    ثبت دیدگاه

    • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
    • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
    • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.