بازار؛ گروه بین الملل: در ۲۱ مه، وزرای امور خارجه چین، پاکستان و دولت افغانستان به رهبری طالبان در پکن برای گفتگوی سه جانبه دیدار کردند و مجمعی را که برای اولین بار در سال ۲۰۱۷ آغاز شده و آخرین بار در ماه مه ۲۰۲۳ تشکیل شده بود، احیا کردند. اگرچه این جلسه توجه رسانهای محدودی را به خود جلب کرد، اما منجر به یک توافق برجسته شد: ادغام رسمی کریدور اقتصادی چین و پاکستان (CPEC) با راهآهن ترانس-افغانستان (TAR) که مدتها برنامهریزی شده اما ساخته نشده بود.
این توافق برای پیوند رسمی دو پروژه اتصال استراتژیک، نشاندهنده جاهطلبی پکن برای تغییر قلب اوراسیا است. در حالی که کریدور اقتصادی چین و پاکستان (CPEC) عمدتاً بر زیرساختها و انرژی در پاکستان متمرکز بوده است، گسترش آن به افغانستان، هم نشاندهنده یک چشمانداز اقتصادی و هم تلاشی برای حمایت از بازسازی پس از جنگ افغانستان و ادغام منطقهای است.
در حال حاضر، چین بزرگترین شریک تجاری پاکستان و ازبکستان است. این کشور همچنین اولین کشوری بود که سفیر منصوب طالبان در افغانستان را پذیرفت، اگرچه هنوز رسماً این رژیم را به رسمیت نشناخته است. برآوردها نشان میدهد که این پروژه تقریباً ۵ میلیارد دلاری میتواند زمان حمل و نقل را از ۳۵ روز به ۵ روز کاهش دهد و هزینهها را ۴۰ درصد کاهش دهد. انتظار میرود تا سال ۲۰۳۰ سالانه تا ۱۵ میلیون تن بار حمل کند.
چین با هیاهوی کم اما پیامدهای گسترده، قلب اوراسیا را با یک خط ریلی در یک زمان به هم متصل میکند.
ثبت دیدگاه