یکشنبه, ۵ مرداد , ۱۴۰۴ Sunday, 27 July , 2025 ساعت تعداد کل نوشته ها : 41377 تعداد نوشته های امروز : 58 تعداد اعضا : 24 تعداد دیدگاهها : 0×

اخبار روز:

قیمت دینار در فردوسی ارزانتر از برابری چرا دلار اصلاح کرد/ حباب طلا همچنان منفی است ماجرای نخستین خطبه‌ای که آیت‌الله طالقانی خواند؛ترس دشمن از آگاهی مردم زمان برگزاری دادگاه متهم قتل الهه حسین‌نژاد اعلام شد هشدار هلال احمر به ساکنان شرق کشور؛ وزش بادهای شدید تا سه‌شنبه ادامه دارد مشمولان بدون معافیت تحصیلی مجاز به سفر اربعین نیستند استاندار تهران: تعطیلی‌ها ممکن است تمدید شود هزینه رهن کامل در پونک چقدر شد؟/ خانه ۶۰ متری، یک میلیارد تومان رهن شروط ضمن عقد و ضرورت آگاهی زوجین از تکالیف قانونی در زندگی مشترک ضرورت تصمیم سازی برای اصناف با ارتباط گیری دولت ها با نخبگان و خبرگان رسته های شغلی ظرفیت‌های خاموش صنعت باید به کمک مردم بیاید سوگواره تعزیه ساوه تجلی ارادت عمیق مردم به اهل‌بیت(ع) است ولایتی: امنیت ملی خط قرمز ماست کلینیک تخصصی قلب در بیمارستان معتمدی گرمسار راه اندازی می‌شود مختصات حمله بعدی ایران به اسرائیل/ هشدار تند سپاه صادر شد استاندار لرستان: مدیران سهم ۲۰ همتی پروژه‌های عمرانی لرستان را بگیرند

بورس، بازیچه تنظیم‌گری بدون استراتژی!
  • 4 مرداد 1404 ساعت: ۱۵:۳۵
  • شناسه : 104631
    بازدید 7
    1

    در اقدامی مهم، سازمان بورس و اوراق بهادار با صدور مصوبه‌ای جدید، سقف ضریب اعتباری صندوق‌های سرمایه‌گذاری اهرمی را مجددا از ۳۷.۵ درصد به ۷۰ درصد افزایش داد؛ تصمیمی که می‌تواند به‌عنوان بازگشت از یک سیاست انقباضی تلقی شود که باید به آن به چشم «نشانه‌ای حائز اهمیت» نگریست.

    ارسال توسط :
    پ
    پ

    اقتصاد آنلاین – رجا ابوطالبی: در اردیبهشت‌ماه، کاهش ضریب اعتباری به ۳۷.۵ درصد، شوک قابل‌توجهی به صندوق‌های اهرمی وارد کرد. این سیاست انقباضی، که به گفته کمیته پایش ریسک بازار با هدف کنترل ریسک‌ها و کاهش حباب قیمتی این صندوق‌ها اتخاذ شده بود، منجر به فشار فروش سنگین در سبد دارایی‌های این صندوق‌ها شد. در نتیجه، ارزش خالص دارایی‌ها بسیاری از صندوق‌های اهرمی، از جمله صندوق «اهرم»، با افتی حدود ۳۷ درصد تنها در ۳ ماه مواجه شد.

    مدیران صندوق‌ها برای بازگرداندن اهرم به سطح مجاز، ناگزیر به فروش بخشی از دارایی‌های سهامی خود شدند؛ اتفاقی که با تشدید فشار فروش در شرایط رکودی بازار، افت قیمت نمادهای کوچک و متوسط را نیز شتاب بخشید.

    این کاهش، جذابیت این صندوق‌ها را برای سرمایه‌گذاران ریسک‌پذیر کمرنگ کرد و ضریب اهرمی مؤثر آن‌ها را به شدت تضعیف نمود. مجتبی سلطانی، کارشناس بازار سرمایه، این تصمیم را «عجولانه» و «شوک‌آور» توصیف کرده و معتقد است تغییرات ناگهانی در ضریب اعتباری، بدون برنامه‌ریزی تدریجی، به اعتماد سرمایه‌گذاران آسیب زده است.

    سیگنال معکوس: ضریب اعتبار دوباره افزایش یافت!

    بازگشت ضریب اعتباری به ۷۰ درصد، به گفته فعالان بازار، می‌تواند به‌عنوان یک سیگنال مثبت روانی برای بازار تلقی شود. این تصمیم به مدیران صندوق‌های اهرمی اجازه می‌دهد تا با استفاده از اعتبار بیشتر، حجم سرمایه‌گذاری خود در سهام را افزایش دهند. این امر می‌تواند تقاضا برای سهام موجود در پرتفوی این صندوق‌ها را تقویت کرده و به رشد ارزش خالص دارایی‌ها منجر شود.

    همچنین، انتظار می‌رود این تغییر، جریان نقدینگی جدیدی را از سوی سرمایه‌گذاران ریسک‌پذیر به سمت این صندوق‌ها هدایت کند، به‌ویژه در کوتاه‌مدت که جو روانی مثبت می‌تواند به افزایش تقاضا برای واحدهای این صندوق‌ها منجر شود.

    سازمان باید عذرخواهی کند!

    عملکرد سازمان اما در مدیریت این تغییرات، باید زیر تیغ انتقادات برود. تغییرات ناگهانی در ضریب اعتباری، بدون برنامه‌ریزی تدریجی و اطلاع‌رسانی شفاف، به بی‌ثباتی در بازار دامن زده است.

    سازمان بورس و مشخصا کمیته پایش ریسک روی تصمیم اتخاذی خود پافشاری کرده و هیچگونه نقدی را نپذیرفتند. گویا باید صندوق‌های اهرمی و به دنبال آن کل بازار در تب سرخ بازار بسوزند تا سازمان بورس متوجه تصمیم غلط خود شود!

    کاهش ضریب به ۳۷.۵ درصد در بهار امسال، سوءتدبیری بود و بازگشت مجدد آن به ۷۰ درصد نیز نشان‌دهنده نبود استراتژی منسجم در تنظیم‌گری بازار است.

    این تصمیمات شبانه در سیاست‌گذاری، اعتماد سرمایه‌گذاران را نابود می‌کند و به خروج سرمایه از بازار منجر شود، به‌ویژه در شرایطی که بازار سرمایه همچنان با چالش‌هایی مانند ریسک‌های سیستماتیک و نوسانات اقتصادی کلان مواجه است.

    در آخر باید گفت سازمان بورس متوجه اشتباه خود شد و بعد از ۴۶ روز کاری، ضریب اعتباری اهرمی‌ها را به حالت قبل برگرداند. اما انگار نه انگار که صندوق‌های اهرمی قریب به ۴۰ درصد ریزش داشتند؛ انگار نه انگار که کل بازار نیز به پای این تصمیم سوخت و قیمت‌های برخی سهام به سال ۱۴۰۲ بازگشت!

    این تصمیمات خلق‌الساعه به حدی غیر منطقی اما تاثیرگذار است که این شائبه را ایجاد می‌کند که سازمان بورس در قامت نوسان‌گیر ظاهر می‌شود؛ قانون وضع می‌کند، قیمت‌ها را به سمت پایین هدایت کرده و خرید خود را تکمیل می‌کند. در نهایت با وضع قانونی جدید، تحرکات مثبتی در بازار ایجاد می‌کند!

    اگر این شائبه صحت ندارد نیز این سرمایه مردم است که زیر آوار بی خردی دفن می‌شود؛ پس انتظار یک عذرخواهی، انتظار بی‌جایی نیست.

    ثبت دیدگاه

    • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
    • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
    • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.