یکشنبه, ۵ مرداد , ۱۴۰۴ Sunday, 27 July , 2025 ساعت تعداد کل نوشته ها : 41759 تعداد نوشته های امروز : 424 تعداد اعضا : 24 تعداد دیدگاهها : 0×

اخبار روز:

دیدار استقلال و تراکتور خارج از تبریز و بدون تماشاگر انصراف تیم برزیلی از خرید مهدی طارمی / مقصد بعدی کجاست؟ «عروس آتش» مقابل باشگاه پرسپولیس! جاده هراز مسدود شد بحران در استقلال؛ ناکامی در نقل‌وانتقالات صدای هواداران را درآورد ۵۰۰۰ دستگاه اتوبوس بیشتر برای پاسخ‌گویی به حجم سفرهای اربعین نیاز است ایران برای زائران اربعین مسیر دریایی راه‌اندازی می‌کند هشدار نارنجی افزایش شدید دما و بی‌هنجاری گرما در ۳۱ استان ارزش سهام عدالت ۵۰۰ هزار تومانی ها اعلام شد (۵ مرداد) بی اعتنایی شدید بورسی ها به اخبار خوب | تکلیف بازار چیست؟ نقش مهم چین بر تنفس بین ایران و آمریکا | ۳ سناریو برای دلار رو شد آخرین فرصت برای تمام سهامداران بورسی اعلام شد جنگ روانی در بازار طلا و خودرو | وقت خرید است یا صبر؟ فرصت مجدد ثبت نام آزمون‌های ارزشیابی و ارتقای داروسازی آغاز شد مهلت ثبت نام آزمون ملی دانش آموختگان دندانپزشکی خارج از کشور آغاز شد آغاز مهلت دوباره ثبت نام آزمون‌های ارزشیابی علمی کارشناسی فیزیوتراپی

دل ما بی‌دلان بردند و رفتند
  • 3 اردیبهشت 1403 ساعت: ۱۰:۲۱
  • شناسه : 1246
    بازدید 25
    1

    اقبال با خانواده‌اش در شهر سیالکوت زندگی و تحصیل کرد. ۲۰۰ سال قبل از تولدش، اجداد برهمن او مسلمان شده بودند و حتی رد پای گرایش‌های صوفیه در این خاندان دیده می‌شود. شاید علاقه زیاد اقبال به مولانا هم از همین‌جا رنگ گرفته باشد. فلسفه را در دانشگاه لاهور، کمبریج لندن و مونیخ آلمان تا […]

    پ
    پ

    اقبال با خانواده‌اش در شهر سیالکوت زندگی و تحصیل کرد. ۲۰۰ سال قبل از تولدش، اجداد برهمن او مسلمان شده بودند و حتی رد پای گرایش‌های صوفیه در این خاندان دیده می‌شود. شاید علاقه زیاد اقبال به مولانا هم از همین‌جا رنگ گرفته باشد.

    فلسفه را در دانشگاه لاهور، کمبریج لندن و مونیخ آلمان تا دکتری ادامه داد. بعد از مدتی به پاکستان برگشت و به تدریس و شاعری و وکالت پرداخت. دوره رشد او با تاریک‌ترین اتفاقات در کشورهای اسلامی همراه بود.

    انگلیس در افغانستان و اندونزی، فرانسه در الجزایر و سوریه و تونس، روس و انگلیس در شمال و جنوب ایران و سرانجام از هم پاشیدن حکومت عثمانی. مسلمانان چشم و دهان بسته بودند؛ اقبال نمی‌توانست ساکت بماند، قسم خورده بود که آنها را از خواب گران بیدار کند. این شد که شروع کرد به نوشتن مقالات روشنفکرانه و سخنرانی و سرودن شعرهایی که هم لطافت داشتند و هم تند و تیز بودند.

    کم‌کم پایش به سیاست باز شد و به عضویت در مجلس قانونگذاری پنجاب درآمد. در سال ۱۹۳۰ در کنفرانس سالانه مسلم‌لیگ در ‌الله‌آباد، فکر تشکیل کشور مستقل پاکستان را مطرح کرد تا درگیری بین هندوها و مسلمانان تمام شود؛ هر چند این اتفاق ۱۷ سال طول کشید و او آن روز را ندید.

    اقبال در سفری که به اروپا دعوت شده بود، برای نخستین‌بار بعد از بیرون رانده شدن مسلمانان از اسپانیا، در مسجد قرطبه نماز خواند. قصیده «جاوید نامه» را هم تحت‌تأثیر این مسجد نوشت که با پیشگفتاری کوتاه و جذاب از هرمان هسه به آلمانی ترجمه شد.

    اقبال لاهوری را مطهری و شریعتی به ایرانیان شناساندند. وی در اواخر عمرش زمینگیر شده بود؛ ولی هنوز حرف‌ها داشت؛ کتاب‌ها و مقالات را املا می‌کرد و با دوستان و عیادت‌کنندگان در مورد مسائل روز به بحث می‌نشست.

    ۱۰ دقیقه قبل از مرگش، نزدیک طلوع آفتاب ۲۱ آوریل ۱۹۳۸ این اشعار را زمزمه می‌کرد: «نشان مرد مومن با تو گویم/ چو مرگ ‌آید تبسم بر لب اوست».

    * نام یکی از اشعار اقبال در مجموعه «پس چه باید کرد؟»

    دل ما بی‌دلان بردند و رفتند* 

    ثبت دیدگاه

    • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
    • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
    • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.