پنجشنبه, ۱۹ تیر , ۱۴۰۴ Thursday, 10 July , 2025 ساعت تعداد کل نوشته ها : 35494 تعداد نوشته های امروز : 26 تعداد اعضا : 24 تعداد دیدگاهها : 0×

اخبار روز:

بررسی وضعیت بازار اجاره در منطقه ۷ تهران؛ چه خانه‌هایی با ۴۰۰ میلیون رهن می‌توان اجاره کرد؟ قرار گرفتن ایران در جمع ۱۰ کشور دارنده فناوری سمعک دیجیتال نرخ ترک تحصیل دانش‌آموزان چقدر است؟ خودرویی که 40 میلیون تومان ارزان شد حساب تمام دهک‌های درآمدی ۱ تا ۷ شارژ شد + راهنمای استعلام موجودی رشد ۱۰درصدی ارزش کل صادرات جهانی گوشت گاو | صنعت دامداری جهان را چه خطراتی تهدید می کند؟ واکنش شدید بیگدلی به درخواست از اسرائیل برای ترور رئیس جمهور طرح دوفوریتی مجلس برای دریافت غرامت از آمریکا و اسرائیل نتانیاهو: آمریکا و اسرائیل می‌توانند دوباره حمله کنند/ نگران ذخایر اورانیوم ایران هستم تحریم‌های جدید آمریکا بر ضد ایران چراغ سبز چین به فروش جنگنده‌های پیشرفته به ایران چرا روسیه روی جنگنده‌های خود لاستیک می‌گذارد!؟ نشست مهم مدنی‌زاده با وزرای اقتصاد دولت‌های قبل/ ماجرا چیست؟ در نشست مدنی‌زاده با وزرای پیشین اقتصاد چه گذشت؟ چه کسانی از مصاحبه رئیس جمهور خشمگین شدند؟+ اینفوگرافیک چرخش وال‌استریت به سوی به اتریوم؛ انفجار ETH نزدیک است؟

تغییر شکل اوراسیا با جاه‌طلبی‌های ریلی چین در افغانستان
  • 14 تیر 1404 ساعت: ۲۲:۳۵
  • شناسه : 90656
    بازدید 15
    1

    چین با هیاهوی کم اما پیامدهای گسترده، قلب اوراسیا را با یک خط ریلی در یک زمان به هم متصل می‌کند.

    ارسال توسط :
    پ
    پ

    بازار؛ گروه بین الملل: در ۲۱ مه، وزرای امور خارجه چین، پاکستان و دولت افغانستان به رهبری طالبان در پکن برای گفتگوی سه جانبه دیدار کردند و مجمعی را که برای اولین بار در سال ۲۰۱۷ آغاز شده و آخرین بار در ماه مه ۲۰۲۳ تشکیل شده بود، احیا کردند. اگرچه این جلسه توجه رسانه‌ای محدودی را به خود جلب کرد، اما منجر به یک توافق برجسته شد: ادغام رسمی کریدور اقتصادی چین و پاکستان (CPEC) با راه‌آهن ترانس-افغانستان (TAR) که مدت‌ها برنامه‌ریزی شده اما ساخته نشده بود.
    این توافق برای پیوند رسمی دو پروژه اتصال استراتژیک، نشان‌دهنده جاه‌طلبی پکن برای تغییر قلب اوراسیا است. در حالی که کریدور اقتصادی چین و پاکستان (CPEC) عمدتاً بر زیرساخت‌ها و انرژی در پاکستان متمرکز بوده است، گسترش آن به افغانستان، هم نشان‌دهنده یک چشم‌انداز اقتصادی و هم تلاشی برای حمایت از بازسازی پس از جنگ افغانستان و ادغام منطقه‌ای است.
    در حال حاضر، چین بزرگترین شریک تجاری پاکستان و ازبکستان است. این کشور همچنین اولین کشوری بود که سفیر منصوب طالبان در افغانستان را پذیرفت، اگرچه هنوز رسماً این رژیم را به رسمیت نشناخته است. برآوردها نشان می‌دهد که این پروژه تقریباً ۵ میلیارد دلاری می‌تواند زمان حمل و نقل را از ۳۵ روز به ۵ روز کاهش دهد و هزینه‌ها را ۴۰ درصد کاهش دهد. انتظار می‌رود تا سال ۲۰۳۰ سالانه تا ۱۵ میلیون تن بار حمل کند.

    ثبت دیدگاه

    • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
    • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
    • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.