به گزارش اکوایران، سال گذشته، گرمترین سال ثبت شده هم در اروپا و هم در سطح جهان بود و دما از تمام سطوح قبلی ثبت شده از سال ۱۸۵۰ فراتر رفت. در سطح جهانی، ۱۰ سال گذشته نیز گرمترین دهه شناخته شد.
طبق گزارش وضعیت آب و هوای اروپا، این منطقه سریعترین روند گرم شدن را در میان سایر مناطق جهان دارد و دما از دهه ۱۹۸۰، دو برابر میانگین جهانی افزایش یافته است.
مطالعات متعدد نشان میدهد که افزایش تناوب موجهای گرما در حال حاضر تاثیرات قابل توجهی بر اقتصاد اروپا دارد و به ضرر در تولید ناخالص داخلی و بهرهوری نیروی کار منجر میشود. کارشناسان هشدار میدهند که این تاثیرات اقتصادی در دهههای آینده به شدت افزایش خواهد یافت.
اثرات افزایش دما در سراسر اروپا به طور قابل توجهی متفاوت است.
دیوید گارسیا لئون پژوهشگر اسپانیایی و همکارانش، در مطالعهای که در مجله نیچر کامیونیکیشن منتشر شد، موجهای گرما را در طول چهار سال فوقالعاده گرم ۲۰۰۳، ۲۰۱۰، ۲۰۱۵ و ۲۰۱۸، بررسی کردند و تاثیرات آنها را با مبنای تاریخی ۱۹۸۱ تا ۲۰۱۰ مقایسه کردند.
در این سالهای انتخاب شده، کل خسارت اقتصادی تخمینی ناشی از موجهای گرما بین ۰.۳ تا ۰.۵ درصد از تولید ناخالص داخلی اروپا شامل ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا، انگلیس و کشورهای عضو انجمن تجارت آزاد اروپا (EFTA) بود. این میزان ۱.۵ تا ۲.۵ برابر میانگین خسارت اقتصادی سالانه ناشی از گرمای شدید در دوره ۱۹۸۱ تا ۲۰۱۰ است که تقریبا ۰.۲ درصد از تولید ناخالص داخلی بود.
این تخمینها فرض میکنند که هیچ اقدام خنثیکننده یا سازگارکننده اجرا نشده است.
ایسنا نوشت طبق این مقاله، پیشبینی میشود که میانگین خسارت اقتصادی ناشی از موج گرما از میانگین تاریخی ۰.۲۱ درصد از تولید ناخالص داخلی (از ۱۹۸۱ تا ۲۰۱۰) به ۰.۷۷ درصد از سال ۲۰۳۵ تا ۲۰۴۵ و ۰.۹۶ درصد از سال ۲۰۴۵ تا ۲۰۵۵ و فراتر از ۱.۱۴ درصد تا دهه ۲۰۶۰ افزایش یابد. این پیشبینیها ممکن است بر اساس میزان اختلاف اعداد با میانگین تغییر کند.
جنوب اروپای با بیشترین زیان اقتصادی مواجه است
بیشترین زیانهای اقتصادی پیشبینی شده برای کشورهایی مانند قبرس، کرواسی، پرتغال، مالت، اسپانیا و رومانی خواهد بود، به طوری که تاثیرهای آن تا دوره ۲۰۵۵ تا ۲۰۶۵، به منفی ۲.۵ درصد از تولید ناخالص داخلی یا بیشتر از آن میرسد. پیشبینی میشود یونان و ایتالیا (هر دو منفی ۲.۱۷ درصد) و فرانسه (منفی ۱.۴۶ درصد) نیز تا دهه ۲۰۶۰، زیانهای قابل توجهی متحمل شوند.
همه این کشورها به دلیل آب و هوای گرمتر خود در حال حاضر آسیبپذیر هستند و پیشبینی میشود که شاهد بیشترین افزایش چشمگیر خسارت موج گرما باشند.
کمترین آسیب در انگلیس و ایرلند
انگلیس، ایرلند، دانمارک، هلند و بلژیک شاهد تاثیر نسبتا کمتری بر تولید ناخالص داخلی خواهند بود که حتی در بدترین سناریوهای آینده زیر منفی ۰.۵ درصد باقی میماند. با این حال، تقریبا همه کشورها، حتی در مناطق خنکتر، روند نزولی مداومی را نشان میدهند که نشان دهنده بدتر شدن اثرات گرمای شدید در طول زمان است.
کاهش بهرهوری نیروی کار
سازمان همکاری و توسعه اقتصادی (OECD) از کاهش احتمالی بهرهوری نیروی کار خبر میدهد. گزارش OECD برای سال ۲۰۲۴ که ۲۳ کشور از جمله ۲۱ کشور اروپایی، به همراه ژاپن و کره جنوبی را پوشش میدهد، نشان میدهد که دمای بالا، بهرهوری نیروی کار را کاهش میدهد. این تحقیق بر اساس دادههای دقیق آب و هوا و اطلاعات مالی بیش از ۲.۷ میلیون شرکت بین سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۲۱ انجام شده است.
آنها دریافتند که هم افزایش تعداد روزهای با دمای بالا و هم وقوع موجهای گرما، بهرهوری نیروی کار را به طور قابل توجهی کاهش میدهد. برآوردهای اولیه آنها نشان میدهد که ۱۰ روز اضافی بالاتر از دمای ۳۵ درجه سانتیگراد در طول یک سال، به کاهش ۰.۳ درصدی بهرهوری نیروی کار سالانه شرکتها منجر میشود. این میزان در دمای بالاتر از ۳۰ درجه سانتیگراد، ۰.۲ درصد است.
وقتی دمای هوا بالاتر از ۴۰ درجه سانتیگراد باشد، تاثیر آن به شدت افزایش مییابد و بهرهوری را بیش از ۱.۵ درصد کاهش میدهد و به ۱.۹ درصد میرسد. این اثرات از منفی ۱.۱ درصد تا منفی ۲.۷ درصد متغیر است که نشان میدهد در شدیدترین سناریو، زیان میتواند از ۲.۵ درصد فراتر رود.
بیشترین زیان از تنش گرمایی در اسپانیا به بار میآید
شبیهسازیهای OECD همچنین کاهش بالقوه بهرهوری ناشی از تنش گرمایی را در بین کشورها در دوره نمونه و آینده نشان داد. اسپانیا به دلیل افزایش روزهای تنش گرمایی، با کاهش ۰.۲۲ درصدی بین دورههای ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۴ و ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱، بیشترین تغییر را در بهرهوری نیروی کار ثبت کرد.
فرانسه و مجارستان هر کدام با ۰.۱۳ درصد کاهش، در رتبههای بعدی قرار گرفتند. کشورهایی شامل اسلواکی، بلغارستان، اسلوونی، ایتالیا، لهستان و رومانی، ۰.۱ درصد یا بیشتر کاهش داشتهاند.
وقتی تنش گرمایی در شبیهسازی با افزایش دمای ۲ درجه سانتیگراد مرتبط باشد که نشاندهنده شرایط آینده است، میزان کاهش بهرهوری به شدت افزایش مییابد. شبیهسازی نشان میدهد که بهرهوری نیروی کار میتواند در اسپانیا بیش از ۰.۸ درصد و در ایتالیا و بلغارستان حدود ۰.۵ درصد کاهش یابد. در مقابل، پیشبینی میشود کشورهای شمالی مانند دانمارک و فنلاند با کمترین کاهش مواجه شوند.
آیا کشورهای اروپایی توجه میکنند؟
دیوید گارسیا لئون، مشاور علمی وزارت کشاورزی، شیلات و غذای اسپانیا، خاطرنشان کرد که برخی از شیوههای سازگاری در حال حاضر در اروپا رایج هستند. برای مثال، کارگران در فضای باز اغلب ساعات کاری خود را در ماههای تابستان تغییر میدهند و برای جلوگیری از تنش گرمایی، استراحتهای اجباری میکنند.
وی گفت: با افزایش دفعات و شدت موج گرما، این شیوهها ناگزیر باید به مناطق شمالیتر گسترش یابند. برخی از کشورها قبلا ابزارهایی مانند سیستمهای هشدار اولیه محلی برای گرمای شدید را پیادهسازی کردهاند، اما این سیستمها باید در سراسر اروپا گسترش یابند
هلیا کوستا، اقتصاددان OECD و نویسنده اصلی گزارش، خاطرنشان کرد که بسیاری از کشورها اقداماتی مانند تنظیم کار در فضای باز در طول موج گرما را اجرا یا پیشنهاد کردهاند.
ثبت دیدگاه