به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، ناصر سراج، معاون امور بین الملل قوه قضائیه و دبیر ستاد حقوق بشر جمهوری اسلامی ایران با ارسال نامهای به سفرا و رؤسای خارجی مقیم تهران نوشت: رژیم اشغالگر صهیونیستی، در جریان یک جنگ تحمیلی 12 روزه، با بهرهگیری گسترده از حمایتهای اطلاعاتی، تسلیحاتی و سیاسی برخی کشورهای غربی که خود را داعیهدار حقوق بشر میدانند، مجموعهای از حملات نظامی برنامهریزیشده و هماهنگ را علیه جمهوری اسلامی ایران به اجرا در آورد. رژیم صهیونیستی در سال های اخیر، به کرّات نشان داده که به هیچ قاعده و قانونی اعم از قواعد عام الشمول یا آمره حقوق بین الملل، قواعد بنیادین حقوق بین الملل بشر و حتی قواعد اساسی حقوق بین الملل بشردوستانه پایبند نیست.
متن کامل این نامه به شرح زیر است:
رژیم اشغالگر صهیونیستی، در جریان یک جنگ تحمیلی 12 روزه (از 23 خرداد تا 3 تیرماه)، با بهرهگیری گسترده از حمایتهای اطلاعاتی، تسلیحاتی و سیاسی برخی کشورهای غربی که خود را داعیهدار حقوق بشر میدانند، مجموعهای از حملات نظامی برنامهریزیشده و هماهنگ را علیه جمهوری اسلامی ایران به اجرا در آورد. این اقدامات متجاوزانه و غیرقانونی، تأسیسات صلحآمیز هستهای، مراکز نظامی، زیرساختهای حیاتی غیرنظامی، مناطق مسکونی، امدادگران هلال احمر و ارکان رسانهای را هدف قرار دادند و موجبات نقض بسیاری از قواعد حقوق بین الملل در حوزه های مختلفی نظیر حقوق بین الملل توسل به زور، حقوق بین الملل بشر، حقوق بین الملل بشردوستانه، حقوق بین الملل کنترل تسلیحات و هسته ای و حقوق بین الملل هوا و فضا را به همراه داشت.
اگرچه در چنین صحنه ای که هیچ معیار انسانی در طرف متجاوز یافت نمی شود، سخن راندن از نقض حق های حقوق بین الملل و وادار نمودن سران تحت تعقیب این رژیم به رعایت حقوق بشر اندکی ساده لوحانه و دور از منطق به نظر می رسد، لیکن با توجه به اهمیّت کنشگری فعالانه سایر بازیگران بین المللی اعم از دولت ها، نهادهای ملّی حقوق بشری، سازمان های مردم نهاد، سازمان ها و نهادهای بین المللی و منطقه ای بین الدّولی، متخصّصان و فعّالان حقوق بشری در سراسر جهان در مواقع نقض قواعد آمره حقوق بین الملل عام، در زیر فهرستی از نقض های ارتکابی توسط رژیم قانون شکن و تجاوزکار صهیونیستی در جریان جنگ تحمیلی 12 روزه علیه ایران ارائه می گردد.
نقض حقوق بین الملل توسل به زور و ارتکاب جنایت تجاوز ارضی
بر اساس حقوق بینالملل توسل به زور، این عملیات نظامی بهطور روشن مصداق جرم تجاوز مندرج در قطعنامه تعریف تجاوز (3314) و نقض صریح قاعده منع تهدید و توسل به زور (بند 4 ماده 2 منشور ملل متحد) محسوب میشود. این قاعده (منع تجاوز) بخشی از قواعد آمره حقوق بین الملل عام است که هیچ کشوری نمیتواند از آن تخطی کند. بسیاری از متخصصان و کارشناسان حقوقی این حملات را تعرض شدید به حاکمیت ملی، تمامیت ارضی و استقلال سیاسی ایران دانسته و اشاره کردهاند که این اقدام، مسئولیت بینالمللی رژیم اسرائیل، ایالات متحده آمریکا و تمامی دولت هایی را که به نحوی به همکاری در این جنایت پرداخته را در پی دارد.
خاطرنشان می گردد ادعای رژیم صهیونیستی مبنی بر «حمله پیشگیرانه» برای انهدام تاسیسات هستهای دولت ایران، دارای مبنای قانونی نیست؛ چرا که ماده 51 منشور سازمان ملل، حق دفاع مشروع فردی یا جمعی را تنها در صورت وقوع حمله مسلحانه مجاز دانسته است و دفاع مشروع پیشدستانه یا پیشبینی شده را به رسمیت نمیشناسد. ضمن آنکه همانطور که گزارشگران شورای حقوق بشر در بیانیه مشترک مورخ 20 ژوئن 2025 بیان داشتند، وضعیت جنگی میان دولت ایران و رژیم صهیونیستی برقرار نبوده و امکان استناد رژیم اسرائیل به دفاع مشروع نیز امکان پذیر نخواهد بود.
حقوق بین الملل منع اشاعه و کنترل تسلیحات
حملات رژیم اسرائیل به ایران در خرداد 1404 (ژوئن 2025)، به ویژه به تأسیسات هستهای، از منظر حقوق بینالملل به طور گسترده نقض منشور سازمان ملل، معاهدات منع اشاعه و کنترل تسلیحات، و حقوق بشردوستانه بینالمللی ارزیابی شدهاند.
حمله به تأسیسات هستهای صلحآمیز تحت نظارت آژانس بینالمللی انرژی اتمی، مغایر قطعنامههای 533 آژانس و 487 شورای امنیت و اصول بینالمللی حفاظت از این مراکز است و هیچ توجیهی برای چنین حملهای وجود ندارد. جمهوری اسلامی ایران عضو این معاهده بوده و فعالیتهای هستهای خود را تحت نظارت آژانس بینالمللی انرژی اتمی (IAEA) انجام داده است. بر اساس ماده 4 ان پی تی، هر کشوری حق توسعه فناوری هستهای برای اهداف صلحآمیز را دارد. حمله به تأسیسات هستهای صلحآمیز ایران نقض این معاهده و تهدید جدی برای صلح و امنیت بینالمللی محسوب میشود.
حمله به تاسیسات هسته ای ایران توسط ائتلاف آمریکا و رژیم صهیونیستی، موجبات نقض برخی از اصول بنیادین حقوق بین الملل بشردوستانه مندرج در کنوانسیون های چهارگانه ژنو، پروتکل های الحاقی آن و همچنین حقوق بین الملل عرفی این حوزه را به همراه داشته است. از جمله این اصول می توان به نقض اصل احتیاط در نتیجه حمله به این تاسیسات اشاره کرد. علاوه بر این، ذکر این نکته ضروری است که براساس گزارش های متعدد آژانس بین الملل انرژی اتمی، تاسیسات هسته ای ایران ماهیتی کاملاً صلح آمیز داشته است.
حقوق بین الملل بشردوستانه
یکی از مهمترین و حساسترین عناوین مجرمانه در حقوق بینالملل «جنایت جنگی» است، بر اساس ماده 8 اساسنامه رم، تعریف این جنایت ارتکاب تخلفات شدید از کنوانسیونهای ژنو و عرف جنگ، از جمله حمله به غیرنظامیان، قتل اسرا، شکنجه، استفاده از سلاحهای ممنوعه، تخریب اموال بدون وجود ضرورت نظامی و مواردی است که در درگیری مسلحانه خارج از ضرورت و با خشونتی بیش از عملیات علیه نظامیان انجام میشود. این نوع جنایت در زمان درگیری مسلحانه به وقوع میپیوندد و حتی یک عمل منفرد مانند حمله به یک بیمارستان یا یک امدادگر یا یک نظامی که مشارکت در درگیری مسلحانه نداشته، جنایت جنگی تلقی میشود.
در جریان جنگ تحمیلی 12 روزه رژیم اسرائیل علیه جمهوری اسلامی ایران، موارد متعددی از نقض فاحش کنوانسیونهای چهارگانه ژنو، پرتکل های الحاقی آن و حقوق بین الملل عرفی حوزه حقوق بشردوستانه از سوی رژیم صهیونیستی را شاهد بودیم. تخریب 7 بیمارستان، چندین درمانگاه، حمله به نیروهای امدادی و درمانی، حمله به آمبولانسهای امدادی، تخریب ساختمان صداوسیما به عنوان محل حضور خبرنگاران، حمله به مراکز نظامی که درگیر مستقیم جنگ نبودهاند، تخریب اماکن مسکونی و به شهادت رساندن شهروندان عادی، حمله به راههای مواصلاتی از جمله آزاد راه قم – تهران، حمله کور به زندان اوین و موارد بی شماری از این نوع که حسب مطلب یاد شده حتی یکی از آنها میتواند منجر به مصداق ارتکاب جرم جنگی محسوب شود و مسئولیت کیفری فردی جنایتکاران را به همراه داشته باشد.
در ادامه مهم ترین عناوین و مصادیق نقض حقوق بشردوستانه توسط رژیم اسرائیل ارائه می گردد:
حمله به غیرنظامیان: رژیم اسرائیل به صورت مکرر و گسترده، مناطق مسکونی، اماکن عمومی و زیرساختهای غیرنظامی را هدف قرار داده است. بر اساس اعلام رسمی، بیش از 1062 شهید و بیش از 5800 مجروح تا 25 تیر 1404 گزارش شده که در میان آنها 45 نفر کودک و نوجوان بودند و 102 نفر زن بودند و 14 نفر نیز از جمله نخبگان علمی به حساب می آمدند. رایان قاسمیان کم سن ترین شهید محسوب می شود که تنها 2 ماه سن داشت. بیش از 70 درصد مجروحان و اکثر شهدا، غیرنظامیان گزارش شدهاند.
حمله به مراکز درمانی و امدادی: بیمارستانها، مراکز درمانی، آمبولانسها و کادر پزشکی نیز مورد حمله قرار گرفتهاند. تخریب بیمارستانهایی مانند مطهری، ولیعصر، خاتمالانبیا، لبافی نژاد (در تهران)، فارابی (کرمانشاه) و مراکز نگهداری از کودکان بیسرپرست (قصرشیرین) نمونههایی از این دست هستند. این اقدامات، نقض آشکار مقررات کنوانسیونهای ژنو و پروتکل الحاقی اول است که حمله به مراکز درمانی و امدادی را ممنوع کرده است.
تخریب مسکن غیرنظامیان: بیش از 300 واحد مسکن کاملاً تخریب و بیش از 2000 واحد مسکونی آسیب دیدهاند که این امر باعث آوارگی و بیسرپناهی بسیاری از غیرنظامیان شد.
هدف قرار دادن کودکان و زنان: بیش از 45 کودک و 102 زن شهید گزارش شدهاند. کودکان در این جنگ نهتنها از حق حیات محروم شدهاند، بلکه آسیبهای روانی و جسمی جبرانناپذیری نیز متحمل شدهاند. حمله به مراکز آموزشی و تخریب خانهها، حق آموزش، سلامت و امنیت کودکان را نقض کرده است.
به شهادت رساندن امدادگران و کادر درمان: پنج امدادگر هلالاحمر و 9 نفر از کادر درمان شهید شدهاند که مصداق روشن حمله به نیروهای حفاظتشده در زمان درگیری است.
حمله به زیرساختهای حیاتی: حملات به فرودگاهها، مراکز آموزشی و صنعتی، زندانها (از جمله حمله به زندان اوین و تلفات غیرنظامیان در آن)، و اماکن عمومی مانند ساختمان صداوسیما، همگی نقض آشکار قواعد بشردوستانه تلقی شدهاند.
ایجاد رعب و وحشت و صدمات روانی: تهدیدهای مکرر به بمباران منازل مسکونی و لزوم تخلیه شهر، حملات شبانهروزی و فضای ترس ناشی از جنگ، آسیبهای روانی شدید و دائمی به جمعیت غیرنظامی وارد کرده است.
در چارچوب جنایات رخ داده که عناوین برخی از آنها در بالا ذکر شد، مهم ترین اصول نقضشده حقوق بشردوستانه توسط رژیم جنایتکار صهوینیستی به شرح زیر است:
اصل تمایز: عدم تفکیک میان اهداف نظامی و غیرنظامی در حمله به مناطق پرجمعیت و زیرساختهای عمومی، نقض فاحش اصل تمایز در حقوق بینالملل بشردوستانه است.
اصل تناسب: حملات گسترده و شدید باعث وارد شدن آسیبهای غیرضروری و رنج زائد به غیرنظامیان شده و اصل تناسب در جنگ را زیر پا گذاشته است.
اصل ضرورت نظامی: هدف قرار دادن اهداف غیرنظامی، مراکز درمانی و مسکونی هیچ توجیه نظامی مشخص و قانونی نداشته و نقض اصل ضرورت نظامی است.
اصل احتیاط: رژیم صهونیستی در این جنگ اخیر نشان داد که هیچ اعتقادی به اصل احتیاط نداشته و زمانی که هدفی را در نظر می گیرد، هیچ اقدام احتیاطی برای حفظ جان غیرنظامیان در نظر نمی گیرد. نمونه بارز این مورد را می توان در حملات کور این رژیم به زندان اوین مشاهده کرد.
حقوق بین الملل بشر
در 9 ژوئیه 2004، دیوان بینالمللی دادگستری در پاسخ به درخواست مجمع عمومی سازمان ملل متحد، نظریه مشورتی درباره قانونی بودن ساخت دیوار حائل در اراضی اشغالی فلسطین را صادر کرد. دیوان با استناد به کنوانسیونهای حقوق بشردوستانه و معاهدات حقوق بشری، ساخت دیوار را غیرمشروع اعلام نمود. یکی از مهم ترین یافته های نظر دیوان در این قضیه، لزوم رعایت حقوق بشر در زمان جنگ بود. دیوان در این رای اشاره کرد حقوق بشر در تمامی شرایط، از جمله جنگ و اشغال، قابلاجرا است، اما با محدودیتها و شرایط خاصی روبهروست. تعامل حقوق بشر و حقوق بشردوستانه به این صورت است که در زمان جنگ، هر دو نظام حقوقی میتوانند توأماً اعمال شوند. لذا با عنایت به اینکه قواعد حقوق بشر در جنگ 12 روزه نیز مجرا است و این قواعد ویژگی فراسرزمینی دارند، نقض های فاحش حقوق بشر رژیم اسرائیل علیه ملت ایران که به آستانه جنایت علیه بشریت رسیده را می توان به شرح زیر فهرست کرد:
نقض حق حیات: «حق حیات، حق بنیادین و غیرقابل سلب است که در ماده 6 میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی و نظریه عمومی شماره 36 کمیته حقوق بشر به صراحت تضمین شده و هیچ فردی نباید به طور خودسرانه یا غیرقانونی از زندگی محروم شود. در حملات اخیر رژیم صهیونیستی به خاک ایران، نزدیک به 1062 نفر ازجمله زنان، کودکان، سالمندان، بیماران، دانشمندان و ورزشکاران جان خود را از دست دادهاند؛ این حملات، بدون رعایت اصل تفکیک میان اهداف نظامی و غیرنظامی انجام شدهاند و مصداق بارز محرومسازی خودسرانه از حق حیات محسوب میشوند.هدف قرارگرفتن ساختمان صداوسیما جمهوری اسلامی ایران، که محل استقرار خبرنگاران و کارکنان رسانهای بوده، و همچنین بمباران بیمارستان کرمانشاه، ساختمان هلالاحمر تهران و اماکن نزدیک به بیمارستان قلب خیابان شریعتی که مراکز درمانی و امدادی هستند، نمایانگر بیتوجهی کامل به الزام رعایت حرمت جان انسانهاست».
حق بر بهداشت و سلامتی: «حملات نظامی رژیم اسرائیل به ایران که از 13 ژوئن 2025 آغاز شده، شامل هدفگیری عمدی کادر درمانی و تأسیسات بهداشتی و درمانی ایران بوده است. این حملات منجر به شهادت و جراحت تعداد قابل توجهی از شهروندان غیرنظامی، از جمله 6 پزشک و بیش از 20 نفر از کادر درمان، و تخریب گسترده زیرساختهای غیرنظامی و بهداشتی کشور شده است. ایران در نامهای رسمی به شورای امنیت سازمان ملل و دبیرکل این سازمان، این اقدامات اسرائیل را نقض آشکار حقوق بینالملل، از جمله حقوق بینالملل بشردوستانه و کنوانسیونهای ژنو، و همچنین ناقض حقوق به رسمیت شناخته شده بینالمللی کارکنان پزشکی و زیرساختهای سلامت دانسته است. این حملات برخلاف مادههای 18 و 19 کنوانسیون چهارم ژنو و ماده 52 پروتکل الحاقی اول آن است که حمله به مراکز درمانی و رسانهای در جنگها را ممنوع میکند. همچنین حملات به تأسیسات هستهای ایران و زیرساختهای غیرنظامی، نقض پروتکلهای ایمنی آژانس بینالمللی انرژی اتمی و کنوانسیونهای ژنو محسوب میشود».
حق امنیت فردی: «حق امنیت جسمی و ذهنی، نهتنها شامل حفظ سلامت جان بلکه حفاظت از سلامت روان افراد نیز میشود؛ تهدید مکرر مردم به بمباران منازل مسکونیشان و ایجاد فضای رعب و وحشت ذهنی، باعث ایجاد اضطراب، ترس مزمن و صدمات روانی گسترده شده است…همچنین حملات به مراکز درمانی و امدادی، نهتنها سلامت جسمی افراد را تهدید میکند، بلکه بهطور مستقیم سلامت روانی آنان را نیز تخریب میکند، زیرا بیماران و مجروحان دسترسی به مراقبتهای ضروری را از دست میدهند و خانوادههایشان، در معرض اضطراب و ناامیدی قرار میگیرند، بهطوری که آشکارا نقض حق سلامت مطابق با ماده 12 میثاق بینالمللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است.»
حقوق زندانیان: «حمله رژیم صهیونیستی به زندان اوین در تاریخ 2 تیر 1404، در بحبوحه جنگ ایران و اسرائیل صورت گرفت و بخشهای مختلف این زندان از جمله نگهبانی، اداری، دادسرا، بند نسوان، بهداری و کتابخانه آسیب دیدند. این حمله که با استفاده از ریزپرنده یا عملیات انفجاری انجام شد، منجر به کشته شدن دستکم 79 نفر از جمله زندانیان، کارکنان اداری، سربازان وظیفه، خانوادههای زندانیان و حتی همسایگان زندان شد. از منظر حقوقی، این حمله نقض آشکار حقوق بشر و حقوق بشردوستانه است. طبق اصول و قواعد حقوق بینالملل، هدف قرار دادن تاسیسات زندان که محل نگهداری افراد غیرنظامی و زندانیان است، نقض حقوق بنیادین زندانیان از جمله حق حیات، سلامت و امنیت آنها محسوب میشود. این اقدام همچنین نقض اصول حاکمیت و تمامیت ارضی ایران است و بر اساس منشور سازمان ملل، استفاده از زور علیه تمامیت ارضی کشورها ممنوع است. سازمانهای بینالمللی از جمله دفتر حقوق بشر سازمان ملل و عفو بینالملل این حمله را نقض جدی قوانین بشردوستانه بینالمللی و مصداق جنایت جنگی دانستهاند. مسؤولیت کیفری و بینالمللی رژیم صهیونیستی در این حمله نیز قابل تعقیب است و بر اساس اساسنامه دیوان کیفری بینالمللی و کنوانسیونهای ژنو، حمله به اشخاص غیرنظامی و تاسیسات مدنی از جمله جنایتهای جنگی محسوب میشود».
نقض حمایتهای صورتگرفته از خبرنگاران و رسانهها و نقض حق آزادی بیان: «مطابق ماده 79 پروتکل اول الحاقی به کنوانسیونهای ژنو و همچنین تفاسیر نهادهای حقوق بشری از ماده 19 میثاق بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی، خبرنگاران غیرنظامی که در مناطق مخاصمه حضور دارند، به شرط آنکه مستقیماً در خصومتها مشارکت نکنند، مشمول حمایت کامل بهعنوان افراد غیرنظامی هستند.حملۀ مستقیم به ساختمان خبر صداوسیما که در آن خبرنگاران، تصویربرداران، تدوینگران، کارکنان فنی و تحریریه مشغول به فعالیت بودهاند، علاوه بر نقض اصل تفکیک، نقض صریح تعهدهای بینالمللی در حمایت از رسانهها و خبرنگاران است…»
حق آزادی و امنیت شغلی: «با توجه به این تجاوز، نقض حق آزادی و امنیت شغلی نیز قابل تصور است، زیرا حمله به تأسیسات و مراکز مختلف، به ویژه مراکز هستهای و نظامی، منجر به تهدید جان و امنیت شغلی کارکنان و متخصصان این حوزهها شده است. این حمله، علاوه بر تهدید امنیت فیزیکی، موجب ایجاد فضای ناامنی شغلی و محدودیت در فعالیتهای حرفهای آنان میشود که بخشی از حقوق بنیادین انسانی و شغلی است. اگرچه منابع مستقیم در مورد نقض حق آزادی و امنیت شغلی به صورت مفصل اشاره نکردهاند، اما با توجه به ماهیت حملات و هدف قرار دادن مراکز کاری و تخصصی، این نتیجه قابل استنتاج است».
سفرا و روسای محترم نمایندگی های مقیم تهران
رژیم صهیونیستی در سال های اخیر، به کرّات نشان داده که به هیچ قاعده و قانونی اعم از قواعد عام الشمول یا آمره حقوق بین الملل، قواعد بنیادین حقوق بین الملل بشر و حتی قواعد اساسی حقوق بین الملل بشردوستانه پایبند نیست. کافی است به اقدامات جنایتبار و فجیع این رژیم در سال های اخیر در غزه و لبنان و اخیراً نیز سوریه نظر بیافکنیم تا متوجه شویم که چگونه یک رژیمی که در داعیه عضویت در سازمان ملل به عنوان «دولت» را دارد و از سوی برخی دولت ها نیز به رسمیت شناخته شده، در نقش نابودگر و نقض کننده سیستماتیک تمامی اهداف و اصول منشور ملل متحد نظیر «اصل منع تهدید و توسل به زور»، «اصل استقلال و حاکمیت سرزمینی دولت ها» و قاعده غیرقابل عدول و بنیادین «احترام، تضمین و اجرای حقوق بشر» ظاهر می شود و سازمان ملل و تمامی اصول و قواعد آن را به تسخیر و اشغال سیاست های نژادپرستانه و توسعه طلبانه خود در می آورد.
امروز به جرات می توان اذعان داشت که در طول حدود 80 سال عمر سازمان ملل متحد، هیچ دوره ای را نمی توان سراغ داشت که یک رژیم معتاد به ارتکاب جدّی ترین جنایات بین المللی (تجاوز ارضی، جنایت علیه بشریت، جرایم جنگی و نسل کشی) تا بدین حد، گستاخانه و البته آزادانه، اصول و قواعد حقوق بین الملل را زیر پا له کرده باشد و تمامی حوزه های حقوق بین الملل و منشور سازمان ملل متحد را با اقدامات خود و حمایت های همه جانبه هم پیمانان و شرکایش به ورطه نابودی و اضمحلال کشانده باشد.
حمایت از حقوق بشر و ارتقاء آن که همواره به عنوان یکی از اهداف اصلی تاسیس سازمان ملل محسوب می شده و نهادها و سازکارهای مختلفی برای نظارت بر آن تعبیه و ایجاد گردیده است، اصلی ترین قربانی سیاست های رژیم صهیونیستی و حامی اصلی آن دولت ایالات متحده آمریکاست.
لطفاً به آمار و ارقام زیر توجه فرمائید:
– از 7 اکتبر 2023 تا امروز حدود 57130 نفر در غزه به شهادت رسیدند که بیشتر آنها را زنان و کودکان تشکیل می دهند.
-شمار مجروحان نسل کشی رژیم صهیونیستی در غزه تا امروز 135173 نفر ثبت شده است.
-تنها از تاریخ 18 مارس 2025 تا کنون، در غزه، 6572 تن شهید و 23132 نفر هم زخمی شدهاند.
-هنوز نزدیک به 14 هزار فلسطینی در نوار غزه مفقود و زیر آوار هستند.
-رژیم صهیونیستی دستور کوچ اجباری 80 هزار فلسطینی دیگر را در خانیونس صادر کرده است.
-بنا به اعلام استفان دوجاریک، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل، تاکنون حدود 85 درصد از اراضی نوار غزه یا تحت دستورهای تخلیه اجباری قرار گرفتهاند یا در محدودههای نظامی اعلامشده توسط ارتش اشغالگر واقع هستند. از زمان فروپاشی آتشبس در ماه مارس گذشته، حدود 714 هزار فلسطینی یکبار یا چندین بار از خانههای خود به اجبار کوچانده شدهاند. با این وجود، در چهار ماه گذشته حتی یک محموله کمکرسانی در حوزه سرپناه و اقامتگاههای موقت به نوار غزه وارد نشده است.
-از زمان برقراری آتش بس میان لبنان و رژیم صهیونیستی در تاریخ 7 آذرماه 1403، رژیم اسرائیل حدود 3 هزار و 700 بار آتش بس را نقض کرده است که موجب شهید یا مجروح شدن هزاران انسان بی گناه گردیده است.
حال با عنایت به آمار و مستندات فوق و روند طراحی شده توسط رژیم کودک کش صهیونیستی و حامیان آن، دیگر جایی برای سخن گفتن از حقوق بین الملل و حقوق بشر باقی می ماند؟!
به راستی حوزه یا قاعده ای از حقوق بین الملل و حقوق بشر باقی مانده که از گزند حملات همه جانبه این رژیم در امان مانده باشد؟!
اگرچه تجاوز ارضی و نقض قاعده عام الشمول منع تهدید و توسل به زور، وفق منشور ملل متحد منع شده است (بند 4 ماده 2 منشور ملل متحد)، لیکن منشور و سایر معاهدات حوزه حقوق بشر دوستانه، در یک فضای واقع بینانه ای که جنگ عملاً رخ خواهد داد، سعی نمودند که دول متجاوز را از ارتکاب برخی اعمل در زمان جنگ منع نمایند و بدین واسطه اصولی چون اصل تفکیک، اصل احتیاط، اصل ضرورت نظامی را ترتیب دادند. به جرات می توان اذعان داشت که هیچ متجاوزی تا امروز، آنطور که رژیم صهیونیستی در این سال ها، این اصول را زیر پا گذاشته، به نقض قواعد و اصول حقوق بشردوستانه مبادرت نورزیده است. حملات مکرّر به بیمارستان ها، اماکن مذهبی، اماکن تاریخی و باستانی، آمبولانس ها، نیروها و پایگاه های هلال احمر، صدا و سیما و خبرنگاران و حتی زندان ها نشان می دهد که رژیم صهیونیستی، به واقع در پی ایجاد نظمی جدید در حقوق بین الملل بشردوستانه است که در آن به جای رعایت اصل تفکیک و تمایز میان اهداف نظامی و غیرنظامی، نسل کشی و نابودسازی تمامی موجودات حاضر در یک منطقه خاص، ملاک عمل خواهد بود و ارزش محسوب می شود.
پر واضح است که سکوت و انفعال دولت ها در مواقع نقض قواعد آمره حقوق بین الملل عام، موجبات مسؤولیت بین المللی آنها را به همراه خواهد داشت؛ چه آنکه وفق ماده 41 طرح مسؤولیت بین المللی دولت ها که امروزه به یک قاعده عرفی مبدّل گردیده است، دولت ها در مواقع نقض قواعد آمره توسط یک دولت یا رژیم، مکلّف به «عدم شناسایی آن وضعیت»، «عدم کمک و مساعدت در حفظ آن وضعیت» و «تلاش برای از بین بردن آن وضعیت» هستند و لذا، سکوت و انفعال در قبال این قبیل نقض ها، آشکارا مغایر با تعهدات آنها وفق طرح مسؤولیت بین المللی دولت ها و حقوق بین الملل عرفی مرتبط با این حوزه محسوب می شود.
درخواست ها و انتظارات
محکومیت تجاوز رژیم صهیونیستی و نقض های مختلف حقوق بینالملل ارتکابی توسط این رژیم: همانطور که در این مکاتبه اشاره شد تجاوزات نظامی رژیم اسرائیل به ایران، از جمله حمله به تأسیسات نظامی و هستهای، نقض آشکار اصول حقوق بینالملل از جمله اصل منع توسل به زور، حاکمیت ملی، تمامیت ارضی کشورها و از همه مهم تر حمایت و تضمین حقوق بشر محسوب میشود و ضروری است توسط تمامی دولت ها به صورت کاملاً واضح و به دور از هرگونه ملاحظات سیاسی محکوم شود.
عدم همکاری در استمرار و توجیه نقض های ارتکاب یافته توسط رژیم صهیونیستی: رژیم صهیونیستی و حامیان آن بلافاصله پس از آغاز عملیات تجاوزگرانه خود در ایران، دست به انتشار استدلالات و توجیهات حقوقی بی پایه و ادبیات سازی های جعلی و دروغین زدند تا اقدامات آشکارا خلاف حقوق بین الملل خود را در چارچوب ادعاهای واهی چون «دفاع پیش دستانه»، «قریب الوقوع بودن حملات و تهدیدات ایران»، «هدفمند بودن حملات رژیم اسرائیل در جریان جنگ و رعایت اصل تفکیک» و … توجیه نمایند. در این صحنه که دیگر هیچ شکی در غیرقانونی و غیرانسانی بودن حملات این رژیم معتاد به تجاوزگری وجود ندارد، از تمامی اندیشمندان و به ویژه دولت ها انتظار می رود که به دور از هرگونه سیاست زدگی و گزینش گری، از همکاری و مساعدت در توجیه اعمال ارتکاب یافته این رژیم در طول جنگ 12 روزه علیه ایران خودداری نمایند؛ چه آنکه هرگونه همکاری با رژیم صهیونیستی در این زمینه، همکاری در نابود سازی کامل حقوق بین الملل در عصر حاضر محسوب می شود.
مشارکت و همکاری با ایران در مستندسازی بین المللی جنایات رژیم صهیونیستی: بدیهی است گام سوم پس از محکومیت و عدم همکاری در توجیه جنایات ارتکابی، همکاری با دول قربانی جنایات بین المللی در مستندسازی و پیگیری جنایات رخ داده است. این انتظار از تمامی دولت- ملت های آزاده جهان می رود که در چارچوب اصول «فراسرزمینی بودن حقوق بشر» و «عام الشمول بودن تعهدات حقوق بشری»، همکاری و مساعدت خود در فرآیند مستندسازی حقوقی که توسط دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران آغاز شده را از دولت و ملت ایران دریغ ننمایند.
حمایت از حقوق بشر غیرنظامیان و پیگیری مستقیم پرونده های آنها: حملات رژیم اسرائیل به تأسیسات هسته ای و نظامی ایران، تأثیرات مخرب و گستردهای بر زندگی غیرنظامیان و خدمات ضروری آنها داشته است. انتظار میرود نهادهای سیاسی و حقوق بشری دولت ها به این موضوع ورود کنند و از نقض حقوق بشر در جریان این درگیریها جلوگیری نمایند.
فشار سیاسی و دیپلماتیک: از تمامی دولت ها انتظار می رود، اجماع جهانی علیه تجاوز ایجاد و فشار سیاسی و دیپلماتیک بر رژیم اسرائیل را افزایش دهند.
کمک به حفاظت از نظام حقوق بینالمللی: تجاوزهای رژیم اسرائیل به ایران به عنوان تهدیدی برای نظام حقوق بینالمللی و امنیت منطقهای تلقی میشود و انتظار میرود دولت ها در حفظ و تقویت این نظام و جلوگیری از فروپاشی آن نقش فعال ایفا نمایند.
انتهای پیام/
ثبت دیدگاه