به گزارش اقتصاد آنلاین، طبق آمار بورس کالا، صنعت سیمان در تیرماه سال جاری موفق به فروش ۴۰۹۸۰۸۸ تن سیمان از طریق این بستر معاملاتی شد. این رقم در مقایسه با تیرماه سال گذشته که معادل ۴۳۶۰۱۵۹ تن بوده، کاهش محدودی را نشان میدهد.
با این حال، تفاوت حجمی بهدستآمده، که کمتر از ۷ درصد است، بهخودیخود نمیتواند افت ۵ درصدی شاخص این صنعت در تیرماه ۱۴۰۴ را توجیه کند؛ بهویژه آنکه در تیرماه سال گذشته، شاخص گروه سیمانیها رشدی بیش از ۹ درصد را به ثبت رسانده بود.
این تناقض در عملکرد بازار سرمایه و بازار فیزیکی، توجه تحلیلگران را به سمت عواملی غیر از فروش واقعی جلب کرده است. به نظر میرسد که تغییرات قیمتی نمادهای سیمانی در بورس تهران بیش از آنکه متاثر از متغیرهای بنیادین باشد، ناشی از انتظارات روانی، جو عمومی بازار و تحولات کلان اقتصادی است.
دلیل عقبماندگی بازدهی صنعت سیمان از واقعیت فروش چیست؟
سوال اصلی اینجاست که چرا با وجود فروش قابل قبول صنعت سیمان، عملکرد نمادهای این گروه در بورس ضعیفتر از انتظار بوده است؟ برخی کارشناسان معتقدند که رفتار هیجانی بازار سهام ناشی از جنگ ۱۲ روزه، باعث شده تا صنعت سیمان، با وجود موقعیت بنیادی مناسب، در حاشیه توجه باقی بماند. در عین حال، توجه به عملکرد شرکتهای بورسی سیمانی در گزارشهای ماهانه نشان میدهد که اغلب شرکتها توانستهاند با حفظ یا حتی افزایش نرخ فروش نسبت به سال گذشته، درآمد خود را تثبیت یا رشد دهند؛ موضوعی که میتواند در ماههای آینده به ترمیم تدریجی شاخص این صنعت منجر شود. البته لازم به ذکر است که اقبال به این صنعت از روزها پیش آغاز شده است اما همچنان عقب ماندگی آن محسوس است.
آیا سیمانیها در ماههای آینده جبران میکنند؟
با توجه به فاصله نسبتا اندک حجم فروش تیرماه ۱۴۰۴ با مدت مشابه سال گذشته، این احتمال وجود دارد که بازار در ارزیابی تیرماه کمی بیش از حد محافظهکارانه عمل کرده باشد. کاهش ۵ درصدی شاخص صنعت در حالی رقم خورده که نه در قیمتهای فروش سیمان افت معناداری دیده میشود و نه در میزان عرضه، کاهش چشمگیری به چشم میخورد. در واقع، به نظر میرسد که اصلاح قیمتی اخیر بیشتر ناشی از جو کلی بازار و چرخش نقدینگی باشد، تا عوامل بنیادی.
از این منظر، میتوان انتظار داشت که در صورت بهبود شرایط بازار سرمایه، صنعت سیمان یکی از نخستین گروههایی باشد که مورد توجه مجدد سرمایهگذاران قرار خواهد گرفت. بهویژه اگر در نیمه دوم سال، پروژههای مسکن ملی و توسعه زیربناهای دولتی جان تازهای بگیرند، میتوان انتظار بازگشت رونق به بازار سیمان را داشت؛ رونقی که هم در فروش فیزیکی و هم در عملکرد قیمتی نمادهای بورسی این صنعت نمایان خواهد شد.
این نکته نیز قابل تامل است که صنعت سیمان در زمستان کمتر با مشکل قطعی گاز مواجه میشود و آن را میتواند از طریق سایر راهها، مدیریت کند.
ثبت دیدگاه