به گزارش خبرنگار مهر، مراسم رونمایی از کتاب «الگوی مدیریت نیروهای داوطلب مردمی در جهاد سازندگی» نوشته میثم ظهوریان نماینده مردم مشهد در مجلس شورای اسلامی، امشب در حسینیه هنر تهران برگزار شد.
در این مراسم روح الله ایزدخواه نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی، وحید جلیلی قائم مقام سازمان صداوسیما، میثم لطیفی هیأت علمی دانشگاه امام صادق (ع)، میثم مهدیار نویسنده و پژوهشگر، نویسنده کتاب و نیز جمعی از علاقهمندان به تاریخ انقلاب اسلامی و تاریخ شفاهی جهاد سازندگی حضور داشتند.
میثم مهدیار پژوهشگر و جامعهشناس در این مراسم درباره کتاب «الگوی مدیریت نیروهای داوطلب مردمی در جهاد سازندگی»، گفت: من میخواهم تاریخی به مسأله جهاد سازندگی نگاه کنم و آن را در بافت تاریخ ایران تعریف کنم. جهاد به مثابه یک نهاد تاریخی و برآمده از انقلاب اسلامی است. در همین جنگ ۱۲ روزه و حوادث و بحرانهایی شبیه به این، اتفاقات خاصی در جامعه ما میافتد. مثلاً سیل میشود، میبینید که مردم به یاری هم میآیند و مثل آتشفشان فعال میشوند و همه محاسبات را برهم میزنند. جهاد سازندگی هم از دل بحران انقلاب اسلامی بیرون میآید. انقلاب اسلامی یک بحران سیاسی فرهنگی و اجتماعی است و ما میتوانیم دقیقاً به واسطه نهادهایی که انقلاب ایجاد میکند، ماهیت انقلاب را بفهمیم.
با ارزشهای بازارگرایانه امروزی، نمیتوانیم جهاد را بازتولید کنیم
مهدیار ادامه داد: یعنی جهاد سازندگی و کمیته و بسیج و حساب ۱۰۰ امام و… نشاندهنده ماهیت انقلاب اسلامی است. جهاد به عنوان یکی از بومیترین نهادهای اجتماعیسیاسی ماست. چون برآمده از متن تاریخ ماست. برآمده از ارزشهای تاریخی ماست. به نظر من جهاد سازندگی تقاطع سه تا محور است؛ یک اخلاص دینی، دو فتوت تاریخی ایرانیان و سه ساختهای مشارکتی ایران که در بوم ایران گسترده بوده است. این الگو در فلات ایران وجود داشته و حضرت امام این نگاه مشارکتی را در نسبت با بومی که در آن رشد کرده، کشف و محقق میکند. انقلاب بدون نسبت با بومی که در آن رشد کرده، نیست. امام انقلاب را به یک انقلاب اجتماعی تبدیل میکند.
این پژوهشگر با بیان اینکه «ما صلحآمیزترین انقلاب مدرن را داشتیم»، گفت: در عین اینکه فراگیرترین انقلاب هم بودیم. وقتی انقلاب شما فراگیر میشود و ذینفعان مختلف میآیند، امکان تنش بالا میرود، ولی ما در عین اینکه فراگیرترین انقلاب مدرن را از انقلاب فرانسه به این سو داشتیم، صلحآمیزترین انقلاب را هم داشتیم. یعنی حتی وقتی که گروههایی به سمت مبارزه مسلحانه رفتند، امام مخالفت میکند. پس این نهاد بومی، باید بازخوانی شود. منتها این بازخوانی را باید در متن تاریخ انجام دهیم. نمیتوانیم جهاد را به شکل دهه شصتیاش بازتولید کنیم. چون جهاد سازندگی برآمده از یک فضای تاریخی است و آن فضا دیگر نیست. به قول سیدحسن حسینی «جای ارزشهای ما را عرضه کالا گرفت». نگاه کالایی به جامعه، آن فضا را به حاشیه برد. اگرچه میتوانیم و باید تلاش کنیم جهاد را بخوانیم و بازتولید کنیم.
وی افزود: با این ارزشهای بازارگرایانه امروزی، نمیتوانیم جهاد را بازتولید کنیم. ما امروز نیاز به وفاق اجتماعی داریم. سیاستهای بازارگرایانه نمیتواند این وفاق اجتماعی را ایجاد کند. جهاد آمده بود که وفاق اجتماعی ایجاد کند. «همه با هم برای جهاد سازندگی»، یعنی وفاق اجتماعی. با اقتصاد بازاری نمیتوانیم این الگو را زنده کنیم.
جهاد سازندگی، ماهیت انقلاب اسلامی است
مهدیار با بیان اینکه «انقلاب اسلامی احیا کننده ایران بود»، گفت: ما دو دوره تاریخی برای ایران داشتهایم؛ ساسانیان که اتفاقاً با محور دین باعث تولد ایران شدند. ایران به معنای دولت و ملت، در عصر ساسانیان، با فراگیری دین زرتشت ایجاد شد. بعد از هزارسال دوباره در عصر صفوی بود که ایران با حب اهل بیت (ع) احیا شد. در این هزار سال نامی از ایران نداریم. خراسان داریم، عراق عجم داریم، طبرستان داریم، اما ایران نداریم. صفویهها هستند که میتوانند با محبت اهل بیت (ع) ایران را احیا کنند.
وی ادامه داد: در دوره پهلوی دوباره تلاش میشود دین از سیاست جدا شود. یعنی ایران را از ماهیت تاریخی خودش جدا کنند. انقلاب اسلامی واکنشی به این شکاف بود. وفاق اصلی را انقلاب اسلامی ایجاد کرد. نهادهایی مثل جهاد سازندگی، نمود آن وحدت حقیقی بود. اوج این وحدت حقیقی را هم در دفاع مقدس میبینید که بچههای رزمنده با رمز «یازهرا (س)» و «یاحسین (ع)» برای حفظ مرز و وطن میجنگند. جهاد سازندگی را باید در این بافت بفهمیم.
مهدیار با تأکید بر اینکه نباید نابود شدن جهاد سازندگی را به اقدامات چند نفر تقلیل بدهیم، گفت: از دهه هفتاد فضای سیاسی و اجتماعی ما سمت و سوی دیگری پیدا کرد و جهاد تاب چنین فضایی را نداشت. امروز هم همچنان در آن فضا هستیم و جهاد نمیتواند در این فضا رشد کند. مگر اینکه آن فضای اجتماعی را ایجاد کنیم و ارزشهای تاریخیمان را که در همین جنگ ۱۲ روزه فوران کرد، دوباره جاری و ساری کنیم. با دانشگاه و حوزه امروز نمیتوانیم جهاد را بازتولید کنیم. حوزه ما شکل غیربومی و غیرتاریخی پیدا کرده است؛ چنان که دانشگاه ما این وضعیت را پیدا کرده است.
مهدیار در پایان گفت: در این فضا تأسیس چنین نهاد مقدسی، امکانپذیر نیست و نیازمند این هستیم که حرکات مهمی را شروع کنیم.
در پایان این مراسم با حضور وحید جلیلی، میثم ظهوریان، روح الله ایزدخواه، میثم لطیفی، میثم مهدیار و… از کتاب «الگوی مدیریت نیروهای داوطلب مردمی در جهاد سازندگی» رونمایی شد.
ثبت دیدگاه