چهارشنبه, ۱ مرداد , ۱۴۰۴ Wednesday, 23 July , 2025 ساعت تعداد کل نوشته ها : 40246 تعداد نوشته های امروز : 235 تعداد اعضا : 24 تعداد دیدگاهها : 0×

اخبار روز:

ایستگاه شهید مطهری مشهد به عنوان دهکده لجستیک توسعه می‌یابد دعوت شورای هماهنگی تبلیغات استان مرکزی به راهپیمایی جمعه‌های خشم تأکید پزشکیان بر تعمیم الگوی فعالیت های محله محور قم به سراسر کشور تشرف رئیس‌جمهور به حرم مطهر حضرت معصومه (س) ۷۰۰ هکتار منطقه بحرانی و مستعد آتش‌سوزی در جنگل‌های لرستان وجود دارد اقتدار ایران عامل اصلی دشمنیِ دشمنان با نظام اسلامی است زیرساخت‌های توسعه صنایع مادر در چهارمحال تقویت می‌شود پزشکیان:حل مشکلات مردم، زمان و تعطیلی نمی‌شناسد پسورد ساده شرکت ۱۵۸ ساله را ورشکست کرد چهره به چهره با مردم؛ حضور جهادی طلاب همدان در قلب شهر فریب این ۴ اشتباه رایج امنیتی را نخورید! پست تلخ پسر احمد توکلی درباره فوت پدرش توصیه‌های مهم به شهروندان پایتخت برای مدیریت مصرف آب پاسخ آذری جهرمی به فرزند پزشکیان درمورد فیلترینگ پزشکیان: ایران آماده هدف قرار دادن عمق اراضی اشغالی است احتمال ۹۹ درصدی فیلتر شدن واتساپ در روسیه /مسکو به‌دنبال ساخت اَبَراپ بومی شبیه وی‌چت

خسروپناه: اشتراک لفظی در فلسفه و عرفان، چالشی جدی در درک مفاهیم است
  • 21 اردیبهشت 1404 ساعت: ۱۲:۱۰
  • شناسه : 63022
    بازدید 11
    0

    حجت الاسلام خسرو پناه گفت: هیچ دانشی به اندازه فلسفه و عرفان با پیچیدگی‌های ناشی از اشتراک لفظی اصطلاحات روبه‌رو نیست.

    ارسال توسط :
    پ
    پ

    به گزارش خبرنگار مهر، در جلسه اخیر درس اسفار اربعه که توسط انجمن علمی فلسفه اسلامی دفتر تهران برگزار شد، حجت‌الاسلام خسروپناه دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی به موضوع کثرت اشتراک لفظی در مفاهیم فلسفی و عرفانی پرداخت و آن را چالشی منحصربه‌فرد در این علوم خواند.

    وی در این نشست که در حوزه علمیه امام رضا (ع) واقع در خیابان مصطفی خمینی، روبروی بیمارستان سپیر برگزار شد، تأکید کرد: هیچ دانشی به اندازه فلسفه و عرفان با پیچیدگی‌های ناشی از اشتراک لفظی اصطلاحات روبه‌رو نیست.

    وی با اشاره به تجربه خود در تدوین «اصطلاح‌نامه عرفانی» در مؤسسه امام خمینی و «اصطلاح‌نامه فلسفی» در دفتر تبلیغات اسلامی، گفت: برخی اصطلاحات تا ۷۰ معنا دارند، اما در پژوهش‌های خودم تا ۱۵ معنای مختلف برای یک واژه مشاهده کرده‌ام؛ مانند واژه امکان که شامل امکان ماهوی، وجودی، استعدادی و وقوعی می‌شود.

    دلایل اشتراک لفظی؛ از مکاتب تا بی‌توجهی به زبان

    خسروپناه دو عامل اصلی این پدیده را تنوع مکاتب فلسفی و عرفانی و نیز جایگاه حاشیه‌ای بحث الفاظ در علوم عقلی دانست. او با نقد نگرش سنتی به زبان در منطق و فلسفه اسلامی، توضیح داد: درگذشته، مباحث زبانی در منطق به‌صورت استطرادی و حاشیه‌ای مطرح می‌شد و اصولیان نیز همین رویکرد را ادامه دادند. درحالی‌که لفظ و معنا آن‌چنان درهم‌تنیده‌اند که نمی‌توان زبان را امری عارضی پنداشت.

    مقایسه با فلسفه غرب؛ زبان در کانون توجه

    این استاد فلسفه اسلامی با مقایسه رویکرد غرب در مواجهه با مسئله زبان، خاطرنشان کرد: در غرب، مباحث زبانی به جزئی جدایی‌ناپذیر از فلسفه تبدیل شدند؛ تا حدی که دو جریان متضاد پوزیتیویسم و اگزیستانسیالیسم هر دو به زبان گرایش یافتند و به ترتیب، فلسفه تحلیلی و هرمنوتیک را پدید آوردند.

    گفتنی است؛ جلد نخست شرح اسفار اربعه توسط حجت‌الاسلام خسروپناه، روزهای یکشنبه و دوشنبه هر هفته ساعت ۶:۳۰ صبح در حوزه علمیه امام رضا (ع) برگزار می‌شود. این جلسات که با استقبال طلاب و علاقه‌مندان به فلسفه اسلامی روبه‌روست، به بررسی عمیق مباحث وجودشناسی و معرفت‌شناسی می‌پردازد.

    ثبت دیدگاه

    • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
    • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
    • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.