شنبه, ۱۴ تیر , ۱۴۰۴ Saturday, 5 July , 2025 ساعت تعداد کل نوشته ها : 33952 تعداد نوشته های امروز : 129 تعداد اعضا : 24 تعداد دیدگاهها : 0×

اخبار روز:

تاسوعا نماد بصیرت و ولایتمداری در طول تاریخ است بازار طلا پس از تعطیلات به کدام سو می‌رود؟ کربلا؛ کانون عشق و دلدادگی رجزخوانی مهدی رسولی در پاسخ به دشمن برگزاری دوره تخصصی «الهیات نبرد» با محوریت مبانی جنگ و صلح در اسلام حضرت عباس(ع) هم باید صلابت لشکر را حفظ می کرد و هم به فکر خیمه ها بود پیام تسلیت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به مناسبت درگذشت آیت الله حجتی مرثیه خوانی محمود کریمی به مناسبت تاسوعای حسینی دانشگاه تهران در آغوش سوگ؛روایت دلدادگی عزاداران حسینی عزاداری تاسوعای حسینی در حسینیه سادات اخوی عمل جراحی سردار آزمون انجام شد؛ زمان دوری از فوتبال مشخص شد مدت زمان قرارداد آشورماتوف با استقلال مشخص شد هوای تهران همچنان در وضعیت قرمز و ناسالم است از سرگیری پرواز شرکت‌های هواپیمایی عربی به ایران فرمان معکوس در بازار ارز | کاهش قیمت دلار تا کجا ادامه دارد؟ استفاده از ظرفیت‌های شورای عالی انقلاب فرهنگی برای موضوعات آموزش عالی

آیین «چلچلا» در مجن؛ ترکیبی از ایمان، سنت و جلوه‌های معنوی محرم
  • 14 تیر 1404 ساعت: ۹:۲۶
  • شناسه : 90345
    بازدید 6
    1

    شاهرود- آیین کهن «چلچلا» در مُجن شاهرود در ایام محرم به قلب تپنده‌ای تبدیل می‌شود که هزاران عاشق حسینی از اقصی نقاط ایران را به سوی خود فرا می‌خواند.

    ارسال توسط :
    پ
    پ

    خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها – هانی رستگاران: شهر پلکانی و زیبای مجن، واقع در ۳۳ کیلومتری شمال غرب شاهرود، هر ساله در ایام ماه محرم میزبان هزاران نفر از عاشقان و دلدادگان حسینی از نقاط مختلف کشور، به‌ویژه استان‌های تهران و گلستان است. این شهر با بافت منحصربه‌فرد، آیین‌هایی دارد که ریشه در قرن‌ها عشق و ارادت به خاندان اهل بیت (ع) دارد.

    در این منطقه، پنج تکیه اصلی به نام‌های تکیه بالا (قلعه)، تکیه پایین (مرکزی)، تکیه سادات، تکیه ملاگوهر و تکیه ذوالجناح و همچنین تعدادی منبرخانه، از روزهای پیش از آغاز محرم با غبارروبی و سیاه‌پوش شدن، آماده برگزاری مراسم می‌شوند.

    از شب سوم محرم، مراسم سنتی و پرشکوهی با عنوان «چلچلا» در صحن تکیه‌های بالا و پایین، همزمان با غروب آفتاب آغاز می‌شود و تا شب دهم ادامه دارد.

    واژه «چلچلا» برگرفته از «چهل‌چراغ» است، زیرا در این مراسم، بیش از چهل چراغ شمعدان با نظم خاصی در فضای تکیه چیده می‌شود و محفل را به نور ایمان و معنویت می‌آراید.

    مراسم در تکیه پایین با جارو زدن صحن توسط فراشان آغاز می‌شود. پس از فرش شدن فضا با جاجیم و چادرشب‌های سنتی، خادمان تکیه در برابر چراغ‌ها قرار می‌گیرند.

    فردی که مسئولیت برگزاری مراسم را بر عهده دارد، دعایی با لحن دلنشین قرائت می‌کند؛ دعایی که بخش‌هایی از زیارت عاشورا را در بر دارد و با دعا برای سلامتی و ظهور امام زمان (عج) ادامه می‌یابد. حاضران با زمزمه «الهی آمین»، دعا را همراهی می‌کنند.

    بانوان و دختران نیز، طبق سنت، از روی پشت‌بام‌های پلکانی اطراف تکیه به تماشای مراسم می‌نشینند؛ چرا که بر این باورند غروب زمان اجابت دعاست و نباید لحظه‌ای از آن را از دست داد.

    پوششی چادری که بر فراز صحن تکیه افراشته شده، نمادی از خیمه‌گاه امام حسین (ع) است. در حین برگزاری آئین، اهالی نذورات خود را که اغلب شامل نان محلی و قند است، برای مراسم اطعام روزهای آینده به تکیه می‌آورند. در قبال آن، تبرکی کوچک شامل مقداری نبات از خادمان دریافت می‌کنند.

    در پایان این مراسم معنوی، دعای اموات، شفای بیماران، دفع بلا و قبولی نذورات قرائت می‌شود. چراغ‌های شمعدان که با احترام بوسیده می‌شوند، در میان جمع می‌چرخند و حال و هوایی عرفانی به فضا می‌دهند. آئین با آمادگی عزاداران برای اقامه نماز مغرب به پایان می‌رسد.

    مراسم «چلچلا» در مجن، تنها یک آئین عزاداری نیست، بلکه جلوه‌ای عمیق از سنت، ایمان، همبستگی اجتماعی و زیبایی‌شناسی آئینی است که سال‌هاست نسل به نسل در دل مردم این شهر کوه‌نشین جاری است.

    ثبت دیدگاه

    • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
    • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
    • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.