یکشنبه, ۲۹ تیر , ۱۴۰۴ Sunday, 20 July , 2025 ساعت تعداد کل نوشته ها : 38863 تعداد نوشته های امروز : 50 تعداد اعضا : 24 تعداد دیدگاهها : 0×

اخبار روز:

پژمان جمشیدی باز هم روی پرده است؛ پیش‌فروش «زن و بچه» روستایی آغاز شد قاتل زنجیره‌ای «اژدهای سرخ» را می‌بلعد! شرح تولید «مهمان‌کشی» محرمی؛ امام حسین (ع) در سریال چگونه تصویر شد؟ نقطه‌زنی هنرمندان کارتونیست یمنی و ایرانی علیه جنایات رژیم کودک‌کش نمایش «راه باریک پشت کوه» تلاشی برای بیداری مخاطب خواب‌زده امروز اثر کاهش نرخ بهره بین بانکی بر بازار طلا و ارز معنای «عزت» در اسلام، تلاش برای دستیابی به زندگی اصیل و با کرامت است کدام استان‌ها بیشترین سهم را در مصرف آب دارند؟ حفاظت از یوز یعنی حفاظت از فلات مرکزی ایران آخرین اخبار از زلزله ۵.۱ ریشتری استان گلستان هشدار گرمای شدید؛ احتمال تخریب محصولات کشاورزی و گرمازدگی مشوق‌های جمعیتی جواب داد؛ کاهش ۴.۵درصدی طلاق در استان سمنان چشم‌ انداز جهانی گندم؛ رشد حاشیه‌ای تولید و کاهش ذخایر| پیش بینی فائو از تولید گندم ایران اظهارات خبرساز مقام ارشد افغانستان درباره نحوه برخورد ایران با مهاجران افغان اسرائیل یک فرمانده ارشد را ترور کرد پایان گروگان گیری در کمتر از ۷۲ ساعت در شهرستان مه ولات

شعر آیینی در ایران ابرازی برای بیان عواطف دینی است
  • 28 تیر 1404 ساعت: ۱۷:۳۲
  • شناسه : 99750
    بازدید 7
    1

    ارومیه – شاعر و محقق ارومیه ای گفت: شعر آیینی در ایران، نه تنها ابزار بیان عواطف دینی، که رسانه‌ای برای انتقال مفاهیم والای انسانی، اجتماعی و تاریخی بوده است.

    ارسال توسط :
    پ
    پ

    به گزارش خبرگزاری مهر، مصطفی قلی زاده ظهر شنبه در مراسم بزرگداشت سالروز شعر آئینی در ارومیه اظهار کرد: در تاریخ تمدن ایرانی، هنر هیچ‌گاه از آئین جدا نبوده است. این پیوند ژرف و ماندگار، در ادبیات فارسی به‌ویژه در قالب شعر آئینی، به شکلی بی‌نظیر تجلی یافته است.

    وی ادامه داد: شعر آئینی در ایران، نه تنها ابزار بیان عواطف دینی، که رسانه‌ای برای انتقال مفاهیم والای انسانی، اجتماعی و تاریخی بوده است. از همین روست که محتشم کاشانی، شاعر سده دهم هجری، فراتر از یک شاعر سوگوار، در تراز یک راوی بزرگ حقیقت عاشورا و سخنگوی فرهنگ مقاومت قرار می‌گیرد.

    قلی زاده افزود: محتشم، در دورانی زندگی می‌کرد که ایران در حال تثبیت هویت شیعی خود بود. صفویان با رسمی کردن تشیع، زمینه‌ای تازه برای توسعه آئین‌های مذهبی و ادبیات مرتبط با آن فراهم کردند. در این بستر فرهنگی، محتشم کاشانی با خلق ترکیب‌بند مشهور خود، صدایی شد برای بی‌صدایان تاریخ؛ شعری که از «باز این چه شورش است…» آغاز می‌شود، همچون اذان فرهنگ عاشورا در هر کوی و برزن این سرزمین طنین افکند.

    ۲۸ تیر روز بزرگداشت شاعر آئینی محتشم کاشانی است این روز «روز شعر و ادبیات آئینی» نیز نام‌گذاری شده است؛ روزی برای تکریم یکی از شاخص‌ترین جریان‌های هویتی و فرهنگی ملت ایران و تجلیل از نام‌آور بی‌بدیل آن، محتشم کاشانی. شاعری که با ترکیب‌بند عاشورایی خود، نه‌تنها مرثیه‌سرایی را در ادبیات فارسی متحول ساخت، بلکه قرن‌ها روایت مظلومیت و مقاومت را در قالبی هنری و حماسی به حافظه فرهنگی ایرانیان سپرد.

    شعر محتشم، ترکیبی است از ادب کلاسیک، زبان مردم، معرفت عاشورایی و احساس حماسی. این ویژگی‌ها، آثار او را از سایر مرثیه‌ها متمایز ساخته است. او نه تنها اندوه می‌سراید، بلکه مخاطب را به ادراک معرفتی عاشورا فرا می‌خواند؛ به تفکر در باب حق‌طلبی، استقامت و اخلاق.

    ادبیات آئینی در ایران، از دوره‌های اولیه اسلامی تا امروز، پیوسته در حال تولید، بازتولید و توسعه بوده است. شعر عاشورایی، بخش محوری این ادبیات است که با محتوایی سرشار از شور، حزن، عرفان، اخلاق و مقاومت، جایگاهی ممتاز در فرهنگ ملی ایران دارد.

    شعر آئینی نه‌فقط رسانه‌ای برای انتقال آموزه‌های دینی، بلکه سندی زنده از مناسک، هویت و تحول فرهنگی ایران در قرون متمادی است. این نوع از ادبیات، به‌ویژه از دوران صفویه به بعد، به ستون فقرات عزاداری‌های مردمی، تعزیه، روضه‌خوانی و آئین‌های مذهبی بدل شده است.

    در واقع، هیچ‌یک از آئین‌های مذهبی ایرانی بدون تکیه بر زبان و بلاغت شعر آئینی شکل نگرفته یا تداوم نیافته‌اند. این نوع شعر، حافظه جمعی را به حرکت درآورده و مفاهیم دینی را با هنر ادبی پیوند زده است.

    ثبت دیدگاه

    • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
    • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
    • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.