یک متخصص بیان کرد

ابتلا سالانه ۳۰۰۰ تا ۳۵۰۰ کودک به سرطان در ایران

فوق تخصص خون و سرطان کودکان و رئیس دانشگاه علوم پزشکی بقیه‌الله از ابتلای سالانه ۳۰۰۰ تا ۳۵۰۰ کودک به بیماری سرطان در کشور خبر داد.

حسن ابوالقاسمی در پاسخ به این سؤال که چندین سال پیش اعلام کرده بودید سالانه ۳۵۰۰ کودک در کشور به سرطان مبتلا می‌شوند، اکنون این آمار چگونه است؟ گفت: متأسفانه ما سیستم ثبت اطلاعات جامع و کاملی نداریم که بر اساس آن بتوانیم دقیق صحبت کنیم. برخی آمار‌ها در مؤسسه محک تهیه می‌شود، برخی دیگر در وزارت بهداشت، اما این آمار‌ها دقیق نیستند. با این وجود، ما بر اساس تجربیات سال‌های اخیر تخمین می‌زنیم که سالانه بین سه تا سه هزار و پانصد کودک مبتلا به سرطان به بیماران ما اضافه می‌شوند. این آمار با آمار‌های جهانی تطابق دارد و خوشبختانه در مراکز مختلف کشور، متخصصان هماتولوژی کودکان تربیت و توزیع شده‌اند و کودکان مبتلا در سراسر کشور تحت درمان قرار می‌گیرند.

شایع‌ترین سرطان در کودکان، سرطان خون است

وی همچنین گفت: شایع‌ترین سرطان در کودکان، سرطان خون است؛ سپس سرطان مغز و سیستم اعصاب مرکزی، بعد از آن سرطان غدد لنفاوی و سپس سرطان‌های بافت نرم و دیگر انواع سرطان که به تدریج کمتر می‌شوند. باید تلاش کنیم تشخیص زودرس را در برنامه‌هایمان بگنجانیم.

ابوالقاسمی همچنین توضیح داد: برای تشخیص زودهنگام در کودکان، روش‌های پیشگیری از سرطان همانند بزرگسالان نیست که بگوییم اگر عوامل محیطی را کنترل کنیم، می‌توانیم تا ۳۵ درصد از بروز سرطان جلوگیری کنیم. در کودکان، عامل اصلی بروز سرطان عمدتاً تغییرات ژنتیکی است. بنابراین، مهم‌ترین کاری که ما می‌توانیم انجام دهیم، تشخیص زودرس است. برای اینکه به نتایج درمانی بهتری دست یابیم، باید تشخیص زودرس انجام شود. تشخیص زودرس نیز نیازمند چکاپ و معاینات دقیق توسط پزشکان و توجه جدی به علائم بیماری است. والدین نیز باید هوشیارتر باشند؛ این امر باعث تشخیص زودرس می‌شود.

نیازمند یک سیستم ثبت اطلاعات قوی و متمرکز درباره بیماری سرطان هستیم

ابوالقاسمی افزود: برای مثال، شما می‌توانید تومور نوروبلاستوما که در غده فوق کلیه قرار دارد را در مرحله اول تشخیص دهید و تا ۹۰ درصد احتمال بهبودی وجود خواهد داشت، اما اگر تشخیص در مرحله چهارم صورت گیرد، این احتمال به حدود ۵۵ درصد کاهش می‌یابد یا در مورد سرطان چشم، اگر با نور موبایل امتحان کنند و تصویری مات در چشم مشاهده کنند، ممکن است این نشانه رتینوبلاستوما باشد. در چنین مواردی شاید بتوان با یک رادیوتراپی کوچک در داخل چشم مشکل را حل کرد، اما اگر بیماری پیشرفت کند، ممکن است لازم باشد چشم خارج شود و شیمی‌درمانی سنگین انجام شود. همین وضعیت در مورد سایر سرطان‌ها مانند تومور کلیه یا تومور‌های استخوان وجود دارد. اگر فرد استخوان درد داشته باشد و پس از یک هفته یا ده روز همچنان ادامه یابد، باید عکس‌برداری شود تا تشخیص زودهنگام صورت گیرد. در غیر این صورت، اگر تومور فراگیر شود، نتیجه بدتر خواهد شد. به همین دلیل ما تأکید می‌کنیم که دقت شود تا کودکان مبتلا به سرطان در مراحل پایین بیماری شناسایی شوند تا شانس بهبودی بیشتری داشته باشند.

وی همچنین در پاسخ به این سوال که آیا میزان تشخیص در مراحل اولیه بیماری نسبت به قبل بیشتر شده است؟ گفت: ما دقیق نمی‌دانیم. برای پاسخ به این سوال، نیازمند یک سیستم ثبت اطلاعات قوی و متمرکز هستیم که متأسفانه هنوز چنین سیستمی به درستی پیاده‌سازی نشده است.

سفارشی از وزارت بهداشت برای تولید واکسن نورا دریافت نکرده‌ایم

وی همچنین در پاسخ به این سوال که قبلا اعلام کرده بودید که آمادگی تولید واکسن نورا بر اساس سویه‌های جدید کرونا را دارید، در این خصوص با وزارت بهداشت به نتیجه‌ی خاصی رسیده‌اید یا خیر؟ گفت: سفارشی از وزارت بهداشت دریافت نکرده‌ایم.

منبع: ایلنا
دیدگاه