یک متخصص کودکان بیان کرد
دانش آموزان با این علائم مدرسه نروند
متخصصان معتقدند زمانهای اولیه بروز علائم، انتقال ویروس و بیماری در اوج است و دانشآموزان باید در خانه بمانند و مراحل درمانی را طی کنند.
شیوع بیماریهای ویروسی و تنفسی عفونی در مدارس به دلایلی از جمله محیطهای شلوغ مدارس و اشتراک اشیاء شخصی قابل انتظار است. اما باید آگاهی از ابتلا به این بیماریهاافزایش پیدا کند و با بروز علائم، دانشآموزان راهی مدرسه نشوند.
متخصصان بهترین راهکار را چند روز استراحت در منزل میدانند که میتواند از شیوع بیشتر بیماری در مدارس جلوگیری کند و همچنین رعایت پروتکلهای بهداشتی از سوی آنها. اما الزام دانشآموزان به ویژه آنهایی که سن و سال کمتری دارند برای رعایت نکات بهداشتی کمی سختتر است. احتمالا بسیاری از آنها عادت به شستوشوی دائم و منظم دستها، عدم استفاده از اشیاء شخصی دیگران و رعایت نکات بهداشتی را به راحتی فراموش میکنند که خود فاکتور مهمی در انتقال بیماریهاست.
کدام بیماریهای شایع میشود؟
در زمان مدارس و ماههای سرد سال با انواع بیماریهای عفونی و ویروسی از جمله سرماخوردگیها، کرونا، آنفلوآنزا، آبله مرغان، برخی از اسهالها و استفراغهای ویروسی مواجهیم. البته بیماریهای عفونی با توجه به فصول مختلف و ویروسی که شایع است و گروه سنی که با آن درگیر میشود، متفاوت هستند. این روزها به تدریج بیماریهایی از جمله برونشیولیت، خس خس سینه، عفونتهای ریه و ذاتالریه شایع میشود.
زمانی که علائمی از جمله تب و لرز، سرفه، آبریزش بینی و ضایعات پوستی در دانشآموزان بروز میکند، والدین نباید فرزندانشان را به مدرسه بفرستند، چون اوج انتقال بیماری است. در این شرایط باید کودک در خانه بماند و مراحل درمانی را طی کند.
شدت انتقال بیماری از فرد بیمار به سایر همکلاسیها چقدر است؟
این مساله به سیستم ایمنی فرد مقابل و همچنین نوع تهاجم ویروس بستگی دارد. ابتلا به آنفلوآنزا در پاییز بیشتر است و اگر کودک در روزهای اول که تب بیشتری دارد به مدرسه برود، شدت انتقال و ترشح میزان ویروس بسیار بیشتر است و میتواند افراد بیشتری را بیمار کند.
به طور کلی درباره کودکان شیرخوار و نوزاد خوددرمانی نباید صورت بگیرد و حتما پزشک باید آنها را ویزیت کنند. اما در سنین بالاتر میتوان از داروهای بدون نسخه استفاده کرد. البته بهتر است نوع دارو و جزئیات مصرف را با توجه به سن کودک و نوجوان از دکتر داروخانه پرسید. به عنوان مثال درباره داروهای بدون نسخه، استامینوفن برای کنترل تب مجاز است و زمانی که کودکان دچار تب خفیف، آبریزش بینی یا تک سرفه میشوند، میتوان از این دارو استفاده کرد. اما اگر تا ۴۸ ساعت علائم بهبود پیدا نکرد و تشدید شد باید به پزشک مراجعه کرد. نکته مهم این که استفاده از آنتیبیوتیک یا چرکخشک بدون اجازه و معاینه پزشک به هیچ عنوان توصیه نمیشود. چون میتواند منجر به مقاومت درمانی شود و در برخی موارد عفونتهای ویروسی است و نیاز به مصرف آنتیبیوتیک ندارد.
استفاده از مکملها و ویتامینها را توصیه میکنید؟
تزریق اجباری واکسن پنوموکوک اتفاق مهم و خوبی است. درباره تیپهای مهاجمی که باعث عفونتهای ذاتالریه شدید میشد واکسن وجود دارد و ما پیش از اجباری شدن این واکسن، تزریق آن را به خانوادهها توصیه میکردیم که البته به شکل آزاد عرضه میشد. اما اکنون به صورت رایگان به کودکان تزریق میشود و میتواند به تدریج از بروز و تشدید این بیماریها با ورود کودکان به مدرسه جلوگیری و آنها را ایمن کند.