پرونده ثبت‌نام نامزدهای انتخابات ریاست‌جمهوری بسته شد

۸۰ نفر برای انتخابات نامزد شدند / احتمال تکرار رویارویی قالیباف و جهانگیری پس از ۷ سال / این ۸ نفر به مرحله نهایی رقابتها می‌روند؟

آخرین روز ثبت‌نام کاندیداهای ریاست جمهوری، شلوغ‌ترین روز ستاد انتخابات بود. با پایان ثبت‌نام‌ها حالا مشخص شده که ۸۰ نفر برای شرکت در ماراتنی شرکت کردند که به انتخاب جایگزین ابراهیم رئیسی منتهی خواهد شد.

امروز طبق معمول بخش بزرگ کاندیداها را نمایندگان مجلس دربر می‌گرفتند. با این حال چهره‌هایی از دو جناح اصلاح‌طلب و اصولگرا به میدان آمدند.

چهره‌های شاخص کاندیدهای روز پنجم (آخر) ثبت‌نام انتخابات ریاست‌جمهوری به ترتیب زمان ثبت‌نام این چهره‌ها بودند:

- الیاس نادران

- محمد ناظمی اردکانی

- ⁠محمدرضا اسکندری

- اسحاق جهانگیری

- محمد رویانیان

- حجت الاسلام مصطفی پورمحمدی

- سید شمس‌الدین حسینی

- امیر‌محمد‌حسن نامی

- محمد‌مهدی زاهدی

- محمدباقر قالیباف

- امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی

- عباس آخوندی

- داوود منظور

- مهرداد بذرپاش

- سید‌صولت مرتضوی

- علی نیکزاد

همزمان با این ثبت‌نام‌ها برخی چهره‌ها هم اعلام کردند که نامزد نخواهند شد. محمدرضا عارف از اردوگاه اصلاح‌طلبان و سعید محمد از اصولگرایان، دو چهره مشهوری بودند که به صف خیل عظیم نامزدها نپیوستند. محمد مخبر معاون اول دولت رئیسی هم که پیش بینی می‌شد نماد ادامه دولت فعلی باشد هم کاندیدا نشد تا در عمل مهرداد بذرپاش این مسئولیت را برعهده بگیرد.

از دولت سیزدهم چهره‌های مختلفی کاندیدای ریاست‌جمهوری شدند. اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد، مرتضوی وزیر کار، رفاه و تامین اجتماعی، بذرپاش وزیر راه و شهرسازی، منظور رییس سازمان برنامه و بودجه و قاضی‌زاده رییس بنیاد شهید که باید دید کدام چهره‌ها این‌بار از فیلتر شورای نگهبان خواهند گذشت.

با این ثبت‌نام‌ها حالا مشخص است که دست‌کم ۸ چهره، مشهورترین ها در رقابت ۸ تیر به شمار می‌روند: 

- محمود احمدی نژاد رئیس جمهور پیشین

- علی لاریجانی رئیس سابق مجلس

- محمدباقر قالیباف رئیس فعلی مجلس

- سعید جلیلی دبیر سابق شورای عالی امنیت ملی

- اسحاق جهانگیری معاون اول دولتهای روحانی

- مهرداد بذرپاش وزیر مسکن دولت رئیسی

- وحید حقانیان از اعضای پیشین دفتر رهبری

- علیرضا زاکانی شهردار تهران

اینها مهمترین چهره‌های حاضر در این رقابت‌ها هستند.

در لایه بعدی، گزینه‌های دیگری مانند عبدالناصر همتی، امیرحسین قاضی زاده هاشمی، مسعود پزشکیان، محمدمهدی اسماعیلی، مصطفی پورمحمدی، علی نیکزاد، صولت مرتضوی و مصطفی کواکبیان هم هستند که شاید شانس حضور در مرحله نهایی رقابت را پیدا کنند.

حالا نوبت شورای نگهبان است که به بررسی صلاحیت ۸۰ نامزد فعلی انتخابات بنشیند. هرچند محدودیت‌های وزارت کشور در ثبت‌نام افرادی که واجد شرایط نبودند، تعداد نامزدها را کم کرده اما هنوز هم کار این شورا در بررسی پرونده ۸۰‌نامزد آسان نیست. به خصوص که برخی از مهمترین آنها سابقه رد صلاحیت را در کارنامه خود دارند. چهره‌هایی مانند احمدی نژاد، لاریجانی، جهانگیری و یا صادقی، آخوندی، حسینی، پزشکیان، نامی، قدیری ابیانه و... که حالا باید دید مواجهه شورای نگهبان با آنها چگونه خواهد بود.

با توجه به عدم ائتلاف پیشاانتخاباتی نامزدهای ریاست‌جمهوری، باید منتظر کناره‌گیری کاندیداها به نفع یکدیگر هم بود. از یکسو نزدیکی چهره‌هایی مانند زاکانی، جلیلی و بذرپاش ممکن است به یک ائتلاف منتهی شود و از سوی دیگر قرابت جهانگیری و پزشکیان و همتی با لاریجانی، این احتمال که برخی از آنها به سود رئیس سابق مجلس از انتخابات کنار بگیرند را بیشتر می‌کند.

همه این گمانه‌زنی‌ها اما وابسنه به احراز صلاحیتها از سوی شورای نگهبان است. شورایی که سطح رقابتی بودن این انتخابات را مشخص خواهد کرد.

دیدگاه