نشانه های سرطان پوست چیست؟
سرطان پوست، رشد خارج از کنترل سلولهای غیرطبیعی در اپیدرم که خارجیترین لایه پوست بوده، ناشی از آسیب ترمیم نشده DNA است که باعث جهش میشود.
سرطان پوست، رشد خارج از کنترل سلولهای غیرطبیعی در اپیدرم که خارجیترین لایه پوست بوده، ناشی از آسیب ترمیم نشده DNA است که باعث جهش میشود. این جهشها، منجر به تکثیر سریع سلولهای پوست و تشکیل تومورهای بدخیم میگردد. سرطانهای پوست به دلیل رنگ پوست، اندازه، نوع آن و محل قرارگیری روی بدن میتوانند از فردی به فرد دیگر متفاوت به نظر برسند.
یکی از مهمترین دلایل ابتلا به سرطان پوست، اشعه مضر ماوراءبنفش (UV) خورشید است. بهطورکلی، اگر سرطان پوست زود تشخیص داده شود، متخصص پوست شما میتواند آن را با کمتر یا بدون جای زخم و احتمال از بین بردن کامل آن درمان کند. اغلب، پزشک حتی ممکن است رشد را در مرحله پیش سرطانی تشخیص دهد، قبل از اینکه به یک سرطان پوستی کامل تبدیل شود یا به زیر سطح پوست نفوذ کند. در ادامه به روش های درمان سرطان پوست و نوع آن ها می پردازیم.
علائم سرطان پوست
یکی از شایعترین علائم سرطان پوست، تغییر رنگ پوست است. از مهمترین علائم سرطان پوست عبارتاند از:
- ایجاد یک خال جدید یا تغییر در شکل، اندازه و رنگ خال
- ایجاد خونریزی در خال
- ایجاد برآمدگی مرواریدی یا مومی شکل روی صورت، گوش یا گردن
- به وجود آمدن لکه یا برآمدگی صاف به رنگ صورتی، قرمز یا قهوهای
- ایجاد لکههایی روی پوست که شبیه جای زخم هستند.
- زخمهایی که پوسته پوسته به نظر میرسند، در وسط فرورفتگی دارند یا اغلب خونریزی میکنند.
- زخمهایی که خوب نمیشوند و یا در صورت خوب شدن، دوباره عود میکنند.
- ضایعهای پوسته پوسته که ممکن است خارش ایجاد نماید و یا خونریزی کند.
سرطان پوست کشنده است؟
تقریبا همه سرطانهای پوست در صورتی قابل درمان هستند که قبل از اینکه فرصت انتشار پیدا کنند، درمان شوند. هر چه سرطان پوست زودتر شناسایی و برداشته شود، شانس شما برای بهبودی کامل بیشتر است. همچنین، بهتر ست بدانید احتمال مرگ و زندگی در افراد مبتلا به سرطان پوست، معمولا به عواملی مانند نوع سرطان، مرحله سرطان و متاستاز دادن آن بستگی دارد. درمان زودتر احتمال بهبودی کامل را بیشتر میکند. بهطورکلی، بیشتر مرگومیرهای ناشی از سرطان پوست به دلیل ملانوما است. اگر ملانوم در بیمار تشخیص داده شود:
- اگر قبل از انتقال به غدد لنفاوی شما تشخیص داده شود، میزان بقای پنج ساله 99٪ است.
- اگر به غدد لنفاوی مجاور سرایت کند، میزان بقای پنج ساله 66 درصد است.
- میزان بقای پنج ساله اگر به غدد لنفاوی دور و سایر اندامها گسترش یافته باشد 27 درصد است.
انواع سرطان پوست
بهطورکلی، سرطان پوست به 3 دسته کارسینوم سلول سنگ فرشی، کارسینوم سلول بازال و بیماری ملانوما تقسیم بندی میگردد. سلولهای سرطانی در هر یک از آنها در ناحیه خاصی تشکیل میشوند و دارای علائم متفاوتی هستند. سرطان سلول سنگ فرشی و سرطان سلول بازال، بهعنوان سرطان پوست غیر ملانوما معرفی شده و شایعتر است؛ و سرطانهایی مانند تومور سلول مرکل و درماتوفیبروسارکوم از سرطانهای پوست نادر هستند که به ندرت ممکن است فردی به آنها دچار شود. در ادامه به معرفی انواع سرطانها و علائم سرطان پوست میپردازیم:
کارسینوم سلول بازال یا سرطانهای پایهای
ای نوع از سرطان پوست، در لایه بیرونی پوست یا در سلولهای پایه پوست در قسمت پایین اپیدرم تشکیل میشود؛ به عبارت دیگر، سرطان پوست از نوع کارسینوم سلول بازال در نتیجه رشد غیرطبیعی و کنترل نشده سلولهای پایه پوست در خارجیترین لایه (اپیدرم) ایجاد میگردد. این نوع سرطان بیشتر در نواحی که در معرض نور خورشید قرار گرفته است، دیده میشود.
علائم این نوع سرطان بیشتر در صورت، گوشها، گردن، پوست سر، شانهها و پشت دیده میشود. افرادی که به صورت متناوب و در طولانی مدت در معرض نور UV خورشید قرار دارند، بیشتر به این سرطان مبتلا میشوند. این نوع سرطان در مواقع نادر کشنده است.
از مهمترین علائم سرطان پوست سلولی پایه یا کارسینوم سلول بازال میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- به وجود آمدن برجستگیهای پوستی که بیشتر به رنگ قرمز و تیره در افراد سیاه پوست و ایجاد لکهای قهوهای مایل به زرد، در افراد سفید پوست
- عدم بهبود زخمها پس 10 روز
کارسینوم سلول سنگفرشی
این نوع از سرطان پوست، در سلولهای سنگفرشی یا در لایه بیرونی پوست تشکیل میشود. بهطورکلی، سرطان کارسینوم سلول سنگ فرشی در اثر رشد کنترل نشده و غیرطبیعی سلولهای سنگ فرشی در لایه اپیدرم ایجاد میشود. معمولاً این نوع سلول سرطان در قسمتهایی از پوست که در معرض آفتاب قرار دارند، مانند گوشها، صورت، پوست سر، گردن و دستها دیده میشود.
این نوع سرطان پوست، به سرعت رشد میکند؛ بنابراین باید زودتر تشخیص داده شود؛ زیرا در صورت عدم تشخیص و درمان به موقع آن، میتواند باعث مرگ شود. آن قسمت از پوست که بیشتر در معرض اشعه مضر نور خورشید قرار دارد، دچار چینوچروک شده و ممکن است به سرطان پوست مبتلا گردد.
از مهمترین علائم سرطان پوست سلولی سنگفرشی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ایجاد زخمهای باز که پوسته پوسته شده و خونریزی مینمایند؛ و به زودی بهبود نمییابند.
- پدید آمدن انواع لکهها به رنگ قرمز و زبر
- ایجاد زخمهایی در مقعد و ناحیه تناسلی که خونریزی میکنند.
- ایجاد ضایعات کوچکی که دچار خونریزی میشوند.
- ایجاد لکههای قرمز و زبر روی لبها و در داخل دهان که زخمهای باز ایجاد میکنند.
بیماری ملانوما، مانند برخی بیماری خاموش و خطرناکی که بیشتر زنان سالمند را تهدید میکند، خطرناک و در بیشتر موارد کشنده است. بیماری ملانوما، در سلولهایی به نام ملانوسیت تشکیل میشود. ملانوسیت ها با تولید ملانین که رنگدانه قهوهای هستند؛ پوست شما را در برابر برخی از اشعههای مضر UV خورشید محافظت میکند. این نوع از سرطان پوست بسیار خطرناک بوده؛ زیرا میتواند به سایر قسمتهای بدن نیز سرایت کند.
بهطورکلی، ملانوسیتها سلولهای پوستی هستند که رنگدانه ملانین را تولید میکنند. ملانوما، این سلولها را تحت تاثیر قرار میدهد و باعث ایجاد سرطان میشود. در این سرطان انواع خالهایی در بدن ایجاد میشود که بسیار خطرناک است. این بیماری حتی در قسمتهایی از بدن که در معرض نور خورشید قرار ندارند، سرایت میکند.
از مهمترین علائم سرطان ملانوما، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- خالهای ایجاد شده در اثر سرطان ملانوما، دارای تقارن میباشند؛ و با گذشت زمان این خالها دچار تغییراتی شده و از حالت تقارن در میآیند؛ و همچنین در صورت تقسیم کردن آنها، به یک اندازه و شکل نیستند.
- قطر و اندازه خالهای ایجاد شده ناشی از سرطان ملانوما، بیشتر از 6 میلیمتر بوده و در شکلهای متقارن هستند.
- از علائم دیگر سرطان پوست ملانوما، تغییر اندازه و رنگ خالهای قدیمی است؛ و ممکن است گاهی اوقات، بر روی خالهای قدیمی، خالهای جدیدی ایجاد شود.
- از علائم دیگر این نوع سرطان پوست، میتوان به ناهمواری و ناصاف بودن لبه خالها اشاره کرد. همچنین، حاشیه خالهای ایجاد شده از سرطان پوست ملانوما، سوراخ و برجسته است.
- خالهای ایجاد شده توسط این بیماری، از رنگ قهوهای به رنگ سفید، آبی و سیاه تغییر میکند.
از انواع دیگر سرطان پوست میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سارکوم کاپوزی
- کارسینوم سلول مرکل
- کارسینوم غدد سباسه
- درماتوفیبروسارکوم پروتوبرانس
سرطان پوست خوش خیم
همانطور که گفتیم، سرطان پوست یکی از بیماریهای رایج بوده که شامل رشد سلولهای غیر طبیعی در بافت های پوست است. بهطور معمول، زمانی که سلولهای پوست پیر میشوند و میمیرند، سلولهای جدید دیگری برای جایگزین شدن آنها رشد میکنند. زمانی که در این روند اختلالی به وجود میآید و وقتی فرد در معرض اشعه ماوراءبنفش (UV) خورشید قرار میگیرد؛ سرعت رشد سلولها ازایش مییابد.
این سلولها ممکن است غیرسرطانی یا خوشخیم بوده که در روی پوست پخش نشده و هیچ آسیبی به بدن نمیزنند. بهطورکلی، زمانی که اگر سرطان پوست زود تشخیص داده نشود، میتواند به بافت مجاور یا سایر نواحی بدن شما سرایت کند. ولی اگر سرطان پوست در مراحل اولیه شناسایی شود میتواند درمان شود.
بیشتر سرطانهای پوستی خوشخیم، ممکن است با گذشت زمان به سرطان تبدیل شوند. در ادامه به معرفی انواع تومورهای پوستی میپردازیم:
- تومور کراتوز سابروئیک: این نوع از تومورهای خوش خیم، در ابتدا به صورت نقاط قهوهای مایل به زرد و مشکی شروع شده و بافتی مومی شکل دارند. در صورت ایجاد این تومور در پا، دارای سطح خشن و زبری هستند.
- تومور همانژیوم: تومور خوش خیم همانژیوم، باعث رشد عروق خونی در بدن شده که به آن قسمت نقطه توت فرنگی میگویند.
- تومور لیپوم: از دیگر تومورهای خوش خیم، میتوان به لیپوم اشاره نمود که از سلولهای چربی تشکیل میشوند و دارای بافت نرمی هستند.
سرطان پوست بدخیم
سرطان پوست بدخیم یا سارکوم، نوعی سرطان بوده که در بافتهای نرم و یا استخوانی ایجاد میشوند. سارکومهای ایجاد شده در بافت های نرم، در ناحیهای از بدن خود را نشان میدهند و یا به صورت عنوان تومورهای عمیقی در بدن ایجاد میشوند. این تومورها، خیلی شایع نبوده و شامل 1 درصد از سرطانها است. با توجه به اینکه سرطان پوست بدخیم، دارای علائم کمی است، بنابراین بهتر است در مراحل اولیه ایجاد، تشخیص داده شود؛ زیرا این نوع از سرطان بدخیم که به پاها و بازوها سرایت میکند، در صورت تشخیص زود هنگام میتوان آن را درمان کرد.
تشیکل سرطان پوست
بهطور طبیعی بدن انسان، سلولهای جدیدی را ساخته و جایگزین سلولهای پیر میکند. درصورتیکه این جایگزینی، تولید و تکثیر سلولها که با نظم و سرعت یکنواختی صورت میگیرد؛ دچار اختلال گردد سلولهای سرطانی به وجود میآید. همچنین، ممکن است این تقسیم سلولی به سرعت انجام شود، بنابراین، در چنین حالتی، سلولهای غیر معمول و غیر طبیعی به هم میچسبند و یک تودهی سلولی را تشکیل میدهند که به این توده سرطان میگویند. در صورتی که تقسیم غیرطبیعی و نادرست سلولها در بافت پوست ایجاد شود، میتواند سرطان پوست را به وجود آورد. گاهی ممکن است تودههای سلولی غیرطبیعی، در یک قسمت از پوست باقی بمانند و به جاهای دیگری از بدن منتقل نشوند، به این تودهها خوش خیم میگویند. ولی اگر تودههای ایجاد شده غیرطبیعی، به همهی قسمتهای پوست سرایت کند، این سرطان را بدخیم میگویند؛ که خیلی خطرناک است و در برخی موارد ممکن است منجر به مرگ فرد شود. همچنین، شکل سرطان پوست با توجه به نوع آن متفاوت است.
تشخیص سرطان پوست
در صورت داشتن علائم و مشکلات پوستی، برای معاینه و تشخیص بیماری خود بهتر است به یک پزشک متخصص مراجعه کنید. ابتدا، متخصص پوست ممکن است از شما بپرسد که آیا متوجه تغییراتی در خالهای روی پوست، ککومک یا سایر لکهای پوستی شدهاید، یا اینکه آیا متوجه رشد جدید پوست شدهاید.
سپس، تمام پوست شما، از جمله پوست سر، گوشها، کف دستها، کف پاها، بین انگشتان پا، اطراف اندام تناسلی و بین باسن را بررسی میکنند. اگر پزشک شما مشکوک به سرطان پوست شد، ممکن است بیوپسی انجام دهد. در بیوپسی، نمونهای از بافت برداشته میشود و در آزمایشگاه بر روی آن بررسی بیشتری انجام میدهند. عکس سرطان پوست، از مهمترین گامهای ابتدایی برای تشخیص نوع سرطان است. ولی بهطورکلی، برای تشخیص آن نیاز به ارزیابیها و بررسیهای زیادی است.
بیوپسی برای تشخیص دادن نوع سرطان پوست
برای اینکه تشخیص دهد خالها یا لکههای ایجاد شده در سطح پوست سرطانی هستند یا غیر سرطانی، با معاینه پوست چیزی عاید آنها نمیشود. به همین دلیل پزشک با استفاده از نمونهبرداری یا بیوپسی قسمتی از پوست را برداشته و آن را مورد آزمایش قرار میدهند. یکی از مطمئنترین روشها برای تشخیص سلولهای سرطانی و غیر سرطانی همین روش بوده که به صورت سرپایی انجام میشود.
در این روش از نمونهبرداری، پزشک با استفاده از بی حسی موضعی، قسمت از پوست را که دچار مشکل شده است را برداشته و برای بررسی بیشتر به آزمایشگاه منتقل میکند. سپس، پزشک پاتالوژیست، این سلولها را زیر میکروسکوپ بررسی میکند. بعد از برداشتن نمونه، به قسمت برش داده شده بخیه میزنند و بعد از چند روز که بهبود یافت، بخیهها را خارج میکنند.
انواع بیوپسی برای تشخیص دادن سرطان پوست عبارت است از:
- بیوپسی برش داخلی یا اینسیژنال (incisional): در این روش از نمونه برداری، پزشک متخصص به وسیله ی یک چاقوی مخصوص جراحی، نمونهای از بخش غیرطبیعی پوست را برداشته و آزمایش میکند.
- بیوپسی برش بیرونی یا اِکسیژنال (excisional): در این روش، پزشک متخصص، همهی بخش آلوده و یک قسمتی از بخش سالم را برداشته و برای بررسی به آزمایشگاه منتقل مینماید. در این روش، برش از درون ضایعه عبور نکرده و فقط از دور و بیرون آن نمونه را برمیدارند.
- بیوپسی پانچ: این روش همان گوه که از نامش هم مشخص است، پزشک متخصص برای برداشتن نمونه از پوست فرد، از یک وسیله تیز گرد استفاده مینماید.
- بیوپسی تراشیدن یا شیو (shave): در این روش از نمونه برداری، قسمت رویی آن ناحیهای که مشکل ایجاد کرده است برداشته شده که این زخم کوچک نیاز به بخیه نداشته و به زودی درمان میشود.
درمان سرطان پوست
درمان سرطان پوست بستگی به نوع و مرحله سرطان دارد. گاهی اوقات، اگر سرطان محدود به پوست بوده و یا کوچک باشد، بیوپسی به تنهایی میتواند تمام بافت سرطانی را حذف کند. سایر درمانهای رایج سرطان پوست که به تنهایی یا ترکیبی استفاده میشوند عبارتاند از:
کرایوتراپی برای درمان سرطان پوست
در این روش از درمان سرطان پوست، پزشک از نیتروژن مایع برای منجمد کردن سرطان پوست استفاده میکند. با این کار، سلولهای مرده پس از درمان از بین میروند.
درمان فوتودینامیک سرطان پوست
یکی دیگر از روشهایی که برای درمان سلولهای سرطانی پوست انجام میشود، درمان فوتودینامیک است. این روش درمان که ترکیبی از نور لیزر و همچنین داروها بوده، با حساس کردن سلولهای سرطانی به نور، آنها را از بین میبرد. ه چنین در این نوع درمان داروهای خاصی استفاده میگردد. سپس با نوری که با آنها تابانده شده، سلولهای سرطانی ضعیف شده و در ساختار آنها اختلال ایجاد میشود.
از این روش در برخی از سرطانها مانند سرطان چشم و سرطان پوست مورد استفاده قرار میگیرد. این روش موثر، اگر به درستی درمان آن صورت بگیرد عوارض خاصی را برای بیمار ایجاد نکرده و بهتر از روشهای جراحی است. بر عکس پرتو درمانی، از درمان فوتودینامیک، به دفعات بالاتری میتوان استفاده نمود.
جراحی برداشتن برای سرطان پوست
متخصص پوست شما تومور و برخی از پوست سالم اطراف را برمیدارد تا مطمئن شود که تمام سرطان از بین رفته است. استفاده از این روش درمانی، برای هر نوع سرطان مناسب بوده و میتواند تاثیرگذار واقع شود.
یکی دیگر از روشهای درمان سرطان پوست، روش جراحی موس است. در این روش، متخصص پوست فقط بافت های بیمار را برمیدارد و تا حد امکان بافت طبیعی اطراف را ذخیره میکند. از این روش درمانی بیشتر برای بهبود سرطانهای سلول پایه و سلول سنگفرشی و گاهی اوقات سایر سرطانهای پوستی که در نزدیکی نواحی حساس یا مهم زیبایی مانند پلک ها، گوشها، لبها، پیشانی، پوست سر، انگشتان دست یا ناحیه تناسلی ایجاد میشوند، استفاده میکنند.
کورتاژ و الکترودیکاسیون سرطان پوست
در این روش، پزشک از ابزاری با لبه تیز و حلقهای برای حذف سلولهای سرطانی در هنگام خراشیدن تومور استفاده نموده و سپس، از یک سوزن الکتریکی برای از بین بردن سلولهای سرطانی باقی مانده استفاده میکنند. از این روش بیشتر برای درمان سرطان سلولهای بازال، سلول سنگفرشی و تومورهای پیش سرطانی پوست استفاده میکنند.
شیمیدرمانی سرطان پوست
یکی دیگر از روشهایی که میتوان برای درمان سرطان پوست از آن استفاده نمود، شیمیدرمانی است. در این روش پزشک با استفاده از داروها سلولهای سرطانی را از بین میبرد. بهطوریکه داروهای ضد سرطان را مستقیما روی پوست استفاده نموده که به آن شیمیدرمانی موضعی نیز گفته میشود.
ایمونوتراپی سرطان پوست
ایمونوتراپی، یکی دیگر از روشهای درمان سرطان پوست است. در این روش، پزشک داروهایی را برای شما تجویز میکند تا با استفاده از آنها، بتوانید سیستم ایمنی بدن خود را تقویت کنید و در نهایت، سلولهای سرطانی را از بین ببرید.
درمان سرطان پوست با پرتودرمانی
یکی از روشهای موثر در درمان سرطان پوست، پرتو درمانی است. در روش پرتو درمانی برای درمان سرطان پوست، با استفاده از پرتوهای انرژی پرقدرت مثل اشعه ایکس، سلولهای سرطانی را از بین میبرند. در صورتی که با انجام عمل جراحی پزشک موفق به از بین بردن سلولهای سرطانی نشود، از روش پرتو درمانی استفاده مینماید. بهتر است بدانید، پرتو درمانی یکی از روشهای درمانی سیستمیک برای سلولهای سرطانی بوده که میتواند بدن را تحت تاثیر قرار دهد. این روش باعث میشود که سلولهای سرطانی با استفاده از انرژی پر قدرت از بین رفته و سلولهای سرطانی دیگر نتوانند رشد کنند و تقسیم سلول انجام دهند. استفاده از این روش، میتواند عوارض جانبی زیاد و شدیدی را برای بیمار ایجاد کند.
راه های جلوگیری از سرطان پوست
بهتر است بدانید که سرطان پوست قابل پیشگیری است. یکی از بهترین راهها برای جلوگیری از ایجاد سرطان پوست، عدم قرار گرفتن در معرض نور خورشید است؛ زیرا این اشعه خورشید، به پوست شما آسیب رسانده و به مرور زمان ممکن است منجر به تشکیل سرطان پوست شود. راههای دیگری هم وجود دارد که توسط آنها میتوان از ایجاد سرطان پوست جلوگیری نمود. از بهترین روشهای جلوگیری از سرطان پوست عبارتاند از:
- استفاده از کرم ضد آفتاب با (SPF) 30 یا بالاتر، کرمهای ضد آفتاب با طیف وسیع از هر دو نوع اشعهی مضر خورشید یعنی UV-B و UV-A محافظت میکنند. پس بهتر است 30 دقیقه قبل از بیرون رفتن از کرم ضد آفتاب استفاده کنید. هر روز حتی در روزهای ابری و در ماههای زمستان هم از ضد آفتاب استفاده نمایید.
- برای محافظت از پوست صورت و گوش از کلاههایی با لبههای پهن استفاده کنید.
- برای محافظت از بازوها و پاهای خود، پیراهن آستین بلند بپوشید؛ و سعی کنید از لباسهایی استفاده کنید که از پوست در برابر اشعه ماوراءبنفش محافظت میکنند.
- از عینکهایی استفاده کنید که از چشمان شما در برابر اشعههای مضر خورشید UV-B و هم UV-A محافظت مینمایند.
- از ساعت 10 صبح تا 4 بعدازظهر که آفتاب شدیدتر است، سعی کنید در معرض نور خورشید قرار نگیرید.
- از استفاده برخی از داروها مانند آنتیبیوتیکهای تتراسایکلین و فلوروکینولون، آنتیبیوتیکهای سه حلقهای، عامل ضد قارچ گریزئوفولوین و داروهای کاهش دهنده کلسترول استاتین که پوست را نسبت به آفتاب حساستر میکنند خودداری کنید.
- بهطور منظم تمام پوست خود را از نظر هرگونه تغییر در اندازه، شکل یا رنگ پوست و ایجاد لکههای پوستی جدید بررسی کنید.
- همچنین بهتر است به صورت دورهای، پوست سر، گوشها، کف دستها، کف پاها، بین انگشتان پا، ناحیه تناسلی و بین باسن خود را بررسی کنید؛ و در صورتی که هرگونه تغییر در خال یا سایر نقاط پوست مشاهده کردید بهتر است برای معاینه شدن به پزشک متخصص پوست مراجعه کنید.
عوارض سرطان پوست
سرطان پوست، به عنوان یکی از سرطانهای خطرناک و شایع، میتوان باعث ایجاد عوارض زیادی در فرد بیمار شود و زندگی او را تحت تاثیر قرار دهد. از مهمترین عوارض سرطان پوست به موارد زیر اشاره میکنیم:
- انواع سرطان پوست قادر است به بافتهای مجاور از جمله غدد لنفاوی، اندامها و بافت های خونی حمله نماید.
- در صورت بهبود سرطان پوست، ممکن است دوباره عود کند. در صورتی که در انجام درمان برای از بین بردن سلولهای سرطانی، همهی سلولهای سرطانی از بین نروند، ممکن است دوباره این سلولها فرد را درگیر کنند.
- در صورتی که سرطان پیشرفتهتر و بزرگتر گردد، باید قسمتی از پوست برداشته شود و یا به جراحی نیاز پیدا کند.
- اگر سرطان پوست، به عروق لنفاوی یا غدد لنفاوی مجاور توسعه پیدا کند، ممکن است لنف ادم اتفاق بیفتد. به این معنی که در ناحیه آسیب دیده، تورم و یا عفونت ایجاد شود.
عوامل افزایش دهنده خطر سرطان پوست
برخی از عوامل وجود دارند که میتوانند خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش دهند. در ادامه به بررسی این عوامل خطرزا میپردازیم:
پوست روشن
یکی از دلایلی که میتواند باعث افزایش ایجاد سرطان پوست در فرد شود، پوست روشن است. افرادی که دارای پوست روشن هستند معمولا رنگدانه یا ملانین کمتری نسبت به افراد دیگر در برابر محافظت از نور دارند. همچنین، افرادی که دارای موهای بور و چشمان روشن هستند؛ با توجه به اینکه بیشتر در معرض آفتاب سوختگی یا لک قرار دارند؛ میتوانند به سرطان پوست دچار شوند؛ بنابراین، سرطان پوست در افرادی که دارای رنگ پوست تیرهتری هستند کمتر است.
آفتاب سوختگی
برخی از افراد به دلیل نوع کار خود بیشتر در معرض نور خورشید قرار میگیرند. همین دلیل باعث میشود که در پوستهای آنها آفتاب سوختگی ایجاد شود. در نتیجه آفتاب سوختگی، خطر ابتلا به سرطان پوست یا ملانوما را افزایش میدهد.
قرار گرفتن در برابر اشعه ماوراءبنفش به صورت طولانی
همانطور که میدانید، اشعه ماورا بنفش یکی از خطرناکترین اشعههای خورشید است که با قرار گرفتن در معرض آن به صورت طولانی مدت میتواند خطر ابتلا به سرطان پوست یا ملانوما را افزایش بدهد؛ بنابراین سعی کنید کمتر در معرض این اشعه مضر قرار بگیرید و در صورتی که ناچار هستید حتما از ضد آفتابها برای جلوگیری از ایجاد سرطان استفاده نمایید.
محل زندگی
محل زندگی فرد، یکی دیگر از عوامل تاثیر گذار در ابتلا به سرطان پوست است. بهطور معمول، کسانی که محل زندگی آنها به خط استوا نزدیک است، بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان قرار میگیرند؛ زیرا در نزدیک خط استوا، پرتوهای نور خورشید به صورت مستقیم میتابد و این افراد بیشتر در معرض اشعه ماوراءبنفش قرار دارند. همچنین، زندگی کردن در ارتفاعات نیز باعث میشود که شما بیشتر در معرض اشعه ماوراءبنفش قرار بگیرید و احتمال سرطان را افزایش میدهد.
داشتن خالهای غیرمعمول و یا زیاد
یکی از عوامل دیگر در افزایش احتمال سرطان پوست، داشتن خالها به تعداد بیشتر از 50 عدد است. این دلیل میتواند به شما نشان دهد که شما در معرض خطر ابتلا به سرطان پوست قرار دارید.
سابقه خانوادگی ملانوما
سابقه خانوادگی، تاثیر زیادی در خطر ابتلا به سرطان پوست دارد. اگر فردی از نزدیکان شما مانند برادر، مادر، خواهر و پدر به سرطان پوست دچار شدهاند، احتمال زیادی وجود دارد که شما نیز در معرض ابتلا به آن قرار بگیرید.
سیستم ایمنی ضعیف
یکی دیگر از عواملی که میتواند خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش دهد، سیستم ایمنی بدن فرد است. بهطورکلی، افرادی که دارای سیستم ایمنی ضعیفتری هستند؛ امکان ابتلا به سرطان پوست در آنها بیشتر است. افرادی که به دلیل داشتن سرطان داروهای خاصی استفاده مینمایند، افرادی که پرتو درمانی انجام میدهند، افراد مبتلا به ایدز و همچنین بیماران پیوند عضو، سیستم ایمنی ضعیفی دارند. به همین دلیل این افراد بیشتر در معرض ابتلا به انواع سرطانهای پوست هستند.
میزان شیوع سرطان پوست
سرطان پوست یکی از شایعترین نوع سرطانها بوده که تعداد دقیق افراد مبتلا به آن معلوم نمیباشد؛ زیرا با توجه به اینکه سالیانه، انواع سرطانهای پوست از نوع سنگفرشی و سلولهای پایه مشخص میشود ولی آنها را در آمارها به ثبت نمیرسانند. از شایعترین نوع سرطان پوست، میتوان به کارسینوم سلول بازال اشاره نمود. ولی خطرناکترین و کشندهترین نوع سرطان پوست، ملانوما بوده که به صورت تهاجمی عمل میکند و میتواند به همهی قسمتهای بدن سرایت کند. این نوع از سرطان پوست در خانمها بیشتر از آقایان است.
بیماری های پوستی که منجر به سرطان پوست می شوند!
برخی از بیماریهای پوست وجود دارد که با گذشت زمان و عدم درمان، میتوانند باعث ایجاد سرطان پوست شوند. از انواع این بیماریها میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- بیماری پوست بوون: بیماری بوون، یکی از بیماریهای پوستی بوده که در صورت عدم معالجه میتواند فرد را دچار سرطان SCC کند.
- بیماری پوست اکتینیک کراتوز: این بیماری که به کراتوزهای خورشیدی معروف است، انواع لکههایی هستند که به صورت خشک و پوسته پوسته خود را نشان میدهند. این نوع لکهها، به تدریج زمان و در اثر نور خورشید ایجاد میگردند؛ و رنگ آنها صورتی، قهوهای یا قرمز است؛ که در اندازههای بزرگی ظاهر میشوند. این لکهها به تدریج ممکن است بزرگ شده و به صورت گره دیده شوند.
- بیماری پوست شیلیت اکتینیک: بر خلاف بیماری کراتوز اکتینیک، این بیماری دارای سلولهای سرطانی بوده و بیشتر در قسمت لبهای پایینی خود را نشان میدهند. از مهمترین و شایعترین علائم این بیماری میتوان به لکههای پوسته پوسته شده یا زبری اشاره کرد که باعث تورم لب، حذف مرز لب وپوست اشاره کرد. این بیماری اگر به موقع تشخیص داده نشود و مورد درمان قرار نکیرد، ممکن است به مرور زمان به کارسینوم سلول سنگفرشی مهاجم تبدیل گردد.
علت اصلی سرطان پوست چیست؟
از اصلیترین دلایل ایجاد سرطان پوست، قرار گرفتن زیاد در معرض اشعههای مضر نور خورشید بوده و هنگامی که در پوست شما تاول ایجاد شده یا دچار آفتاب سوختگی میشوید، این اشعه میتواند به پوست شما آسیب زده و سرطان ایجاد نماید.
آیا سرطان پوست باعث ایجاد خارش میشود؟
خارش از علائم سرطان پوست نیست. مگر در صورتی که رشد کرده و بزرگ شود؛ ممکن است در آن خارش ایجاد شود. گاهی اوقات حتی ممکن است درد یا خونریزی پیدا کند.
بیشتر افراد در چه سنی ممکن است به سرطان پوست مبتلا شوند؟
بیشتر افراد در سن 65 سالگی به بعد ممکن است به سرطان پوست مبتلا شوند. ولی در افرادی که دارای سن کمتر از 30 سال هستند هم ممکن است سرطان پوست به وجود آید.